Waadhoeke krijgt met Gerard de Jong een meertaligheidscoördinator: "Ik ben er heel blij mee"

Gerard de Jong uit Leeuwarden zal in de gemeente Waadhoeke aan de slag als meertaligheidscoördinator. In de gemeente Waadhoeke worden vier talen gesproken: Bildts, Franekers, Nederlands en Fries. De Jong moet al die talen verbinden en zorgen voor betere zichtbaarheid.
Gerard de Jong © Gemeente Waadhoeke
"Ik ben er heel blij mee dat Waadhoeke het vertrouwen in mij stelt als eerste meertaligheidscoördinator, omdat ik denk dat deze functie op mijn lijf is geschreven. Waadhoeke is met de rijkdom aan taal een unieke gemeente; een rijkdom die we koesteren en verder willen uitbouwen", zegt De Jong.
"Het is mijn taak om - samen met de enthousiaste taalpartners van het Bildts, Franekers, Fries en het maatschappelijk veld meertalig Waadhoeke naar een hoger plan te tillen. Een robuust taalnetwerk, meer aandacht voor de kleine talen op school en het vergroten van de zichtbaarheid en diversiteit aan talen: dat is het doel. Zodat elke bewoner van Waadhoeke zich vrij voelt om de eigen taal welke die ook maar is te gebruiken."

Meertaligheid behouden en versterken

Waadhoeke is trots op zijn meertaligheid, en wil die behouden en versterken. Waadhoeke streeft ernaar meer gebruik van het Fries, Bildts en Franekers in een gemeente en maatschappij waar het vanzelfsprekend is om die talen naast en door elkaar te gebruiken.
De functie van meertaligheidscoördinator begint op 1 juni en is voor een periode van vier jaar
Gerard de Jong
Gerard de Jong is nog even hoofdredacteur van De Bildtse Post. Na 86 jaar houdt die krant op te bestaan omdat er geen opvolger te vinden was.