GGD Fryslân: Minder zicht op coronavirus door gebruik zelftests

Door het gebruik van zelftests is er minder zicht op het coronavirus. Dat zegt Everhard Hofstra van GGD Fryslân. Een test die mensen thuis doen, wordt niet geregistreerd. Ook kan zo'n test een negatief resultaat geven, terwijl er wel sprake is van een besmetting. Hofstra legt uit waarom je beter niet een zelftest kunt gebruiken.
© ANP
Uit landelijk onderzoek van het RIVM en de GGD blijkt dat een op de vijf mensen een zelftest doet als ze coronaklachten hebben. Dat is echter niet de bedoeling, zegt Hofstra. "Een zelftest voor thuis is iets minder betrouwbaar dan de sneltest en de PCR-test die we doen bij de GGD. Dat betekent dat de kans dat iemand een negatieve test thuis heeft, maar toch positief is, groter is dan wanneer we het bij de GGD doen."

Negatief of toch positief?

Waarom is het belangrijk om vooral bij klachten een officiële test te doen? "We zien met enige regelmaat mensen die een negatieve zelftest thuis hadden, toch uiteindelijk positief blijken te zijn. Dat is vooral vervelend als mensen met klachten een zelftest gaan doen. Mensen denken dat dat ze negatief zijn, gaan allerlei activiteiten ondernemen, en blijken bij ons toch positief te zijn. Dan moeten er heel veel mensen in quarantaine en isolatie en zijn er meer besmettingen ontstaan."
Van de ondervraagde Friezen heeft 8 procent weleens een zelftest gebruikt. Uit het landelijke onderzoek blijkt dat 87 procent een GGD-test aanvroeg na een positieve zelftest. De rest liet niet opnieuw een test doen. "Gelukkig komen een heleboel mensen die zelf een test thuis gedaan hebben, en die positief is, alsnog naar de GGD om te hertesten", zegt Hofstra. "Een klein deel doet dat niet. Wij adviseren toch om dat wel te doen."

Coronapaspoort

Een officiële test die bij de GGD is geregistreerd, kan ook van belang zijn voor andere zaken. "Eventueel voor het coronapaspoort of voor de vaccinatie. Dat je misschien een prik minder nodig hebt, zodat je een paspoort kunt krijgen. En voor ons is het plezierig dat we het bron- en contactonderzoek goed kunnen doen."
Volgens de officiële coronacijfers van het RIVM en de GGD raken er momenteel minder mensen besmet. De lagere cijfers kunnen het gevolg zijn van het toenemende gebruik van de zelftests, denkt Hofstra. "Het zal ongetwijfeld een rol meespelen, maar het is nog lastig voor ons om te weten in welke mate dat meespeelt."
Everhard Hofstra van GGD Fryslân