KAART: Hier zijn allemaal stukjes zonnepaneel terechtgekomen

Bij de grote brand in de houthandel in Noardburgum ontploften donderdag zonnepanelen. Veel splinters werden meegenomen in de dikke rookwolken. Omrop Fryslân deed een oproep om het gebied in kaart te brengen: tot nu toe blijkt dat de delen grotendeels in de richting van Kollumerzwaag zijn gewaaid.
De gemeente Tytsjerksteradiel adviseert boeren die te maken hebben gekregen met stukjes zonnepaneel op het land om contact op te nemen met de verzekeraar voor het aansprakelijk stellen van de veroorzaker. Daarna is het goed om een schouw te regelen en het opruimen van de stukjes in gang te zetten.
Door zonnepaneelstukjes vervuilde weilanden moeten gemaaid worden: het gras moet naar een afvalverwerker. Boeren ten zuiden van de N355 kunnen het vee wel weer naar buiten doen, daar zijn geen stukjes neergekomen.
In totaal lagen er 1.600 zonnepanelen op de daken van de houthandel. De gemeenten Tytsjerksteradiel, Achtkarspelen, Noardeast-Fryslân en Dantumadiel waarschuwden voor de scherpe scherven.
Het opruimen van de deeltjes wordt noch een enorme klus:
De gemeenten vragen ook om via de website van Tytsjerksteradiel een officiële melding te doen van de stukjes. Ook voor splinters in de weilanden kan contact worden gelegd met de gemeente. Wie stukjes zonnepaneel vindt, kan ze het beste met handschoenen aan in de container gooien.