Eigenaren afgebrande houthandel: "Ons levenswerk is verloren, maar we hebben elkaar nog"

"In een uur was alles weg. Je levenswerk is verloren." Zo snel ging het donderdag bij de brand in de houthandel in Noardburgum, vertelt eigenaar Lieuwe van der Wal. "Maar we hebben elkaar nog, daar zijn we dankbaar voor."
"We hebben gouden mensen om ons heen", zeggen Lieuwe en Akkelien van der Wal:
Van der Wal en zijn vrouw Akkelien waren aan het werk, toen de brand uitbrak. "We waren ons erf aan het opruimen. Het is een drukke tijd, dus de planken moesten naar hun plek. We lagen op onze knieën, want we willen het allemaal netjes hebben. En toen kwam de politie om de hoek."

Niets meer te redden

Heel even hebben de eigenaren geprobeerd om nog iets van hun zaak te redden. "We hebben geblust en hout aan de kant gereden. Maar eigenlijk kun je niets meer doen. Het gaat zo snel, het is zo heet."
Een dag na de brand gaat het naar omstandigheden goed met de familie. "Met ups en downs", zegt Akkelien. "We hebben elkaar", vertelt Lieuwe.
De emoties zijn overweldigend. "We hadden iets opgebouwd en nu hebben we niets meer. Maar de heer helpt ons erdoorheen. en we hebben een gouden team. Dat is altijd al zo geweest."
Ik zat gisteren te janken. Niet omdat ik alles kwijt was, maar om de gouden mensen die we om ons heen hebben.
Akkelien van der Wal
De familie Van der Wal wordt van alle kanten gesteund. "Het is niet voor te stellen. Er gebeurt zoveel, dan zie je wat mensen voor je doen", zegt Akkelien. "We krijgen allemaal aanbiedingen, van loodsen en huizen die we kunnen gebruiken. Ik zat gisteren te janken. Niet omdat ik alles kwijt was, maar om de gouden mensen die we om ons heen hebben. Fantastisch."
De komende tijd moet het echtpaar kijken hoe het verder moet. "We hebben nu een lang weekend, dinsdag moeten we er maar weer tegenaan. Ik hoop dat het snel is afgerond met de verzekering. En dat de klanten begrijpen dat we even geen gas kunnen geven. Maar dan moeten we vooruit, ik wil niet meer achteruit kijken."
Een dag na de grote brand bij houthandel Van der Wal in Noardburgum is de ravage groot: