Gemeentes waarschuwen voor scherpe deeltjes van zonnepanelen na brand: houd vee binnen

De gemeenten Tytsjerksteradiel, Achtkarspelen, Noardeast-Fryslân en Dantumadiel waarschuwen voor scherpe scherven van zonnepanelen, die zijn vrijgekomen bij de grote brand in een houthandel in Noardburgum. Boeren krijgen het advies om hun vee binnen te houden.
© Noordernieuws/De Vries Media
In een groot gebied rondom Noardburgum zijn stukjes zonnepaneel gevonden, in de richting van Veenklooster, De Westereen en Kollumerzwaag. De scherpe stukken van de zonnepanelen kunnen gevaarlijk zijn voor vee. Wie de stukjes op het erf vindt, kan ze het beste met handschoenen aan in de container weggooien.
Hoe groot het verspreidingsgebied van de deeltjes is, weet burgemeester Jeroen Gebben van Tytsjerksteradiel nog niet. "Normaal gesproken zie je dat het in de omgeving belandt bij een brand. Maar deze brand was zó heet en de rookpluim was zó groot. Het is in vier gemeenten beland."

Meldingen bij gemeente

Gemeenten roepen op om een melding op de website van Tytsjerksteradiel te doen van de scherpe deeltjes, zodat zij weten hoe groot het gebied is waar de scherven terechtgekomen zijn. Ook voor stukken die gevonden zijn in weilanden kan contact worden gezocht met de gemeente.
© M. Sipma
Voor de eigenaren van de houthandel is het een groot drama. Dat blijft de kern, zegt Gebben. "Het is verschrikkelijk als je bedrijf en je huis in korte tijd in de as worden gelegd. Het menselijke drama moeten we niet uit het oog verliezen. Ik ben er geweest en heb medeleven betuigd. Binnenkort gaan we in gesprek met de familie om te kijken hoe nu verder."

Donaties

Intussen is er ook een online actie opgezet om donaties binnen te halen voor de getroffen familie van de houthandel. Er is vrijdagochtend meer dan 35.000 euro opgehaald door bijna 1.200 donateurs.