Niets meer over van houthandel na grote brand in Noardburgum

Bij een grote brand in Noardburgum is een houthandel bijna volledig verloren gegaan, evenals een naastliggende woning. Rookwolken waren vanuit de hele omgeving te zien. Het vuur laaide steeds verder op, pas aan het einde van de middag was het vuur uit. Mensen in omliggende dorpen vinden stukjes zonnepaneel buiten, die van het bedrijf komen.
Kijk hier naar beelden van de brand:
Een woning en een loods van 4.000 vierkante meter stonden helemaal in brand. Volgens de brandweer waren er geen mensen meer in het pand aanwezig. Er zijn geen slachtoffers gevallen.
"Dat neemt niet weg dat het een groot persoonlijk drama is", zegt woordvoerder Iris Middel van de brandweer. De schade is heel groot.
Het blussen zou vertraging opgelopen hebben doordat er sprake was van watertekort. De lokale omroep RTV NOF meldt dat het een half uur duurde voordat er water was.

Zonnepanelen ontploffen

Verslaggever Ben de Jager was in Noordburgum. Hij verklaarde dat de brand begon in een gebouw waar hout opgeslagen ligt. Het vuur sloeg over naar een woonhuis dat daarvoor staat. Zonnepanelen die op het dak lagen, hoorde hij ontploffen.
Volgens de brandweer ging het om 600 zonnepanelen. "Die zijn verbrand", zegt Middel. "Het kan zijn dat daar zware metalen bij vrij zijn gekomen. We hebben boeren in de omgeving gewaarschuwd dat ze het vee niet in het land moeten laten grazen."
De brandweer riep mensen op om hulpdiensten de ruimte te geven. Er waren tientallen brandweerlieden betrokken bij het bestrijden van de brand. Sommigen kwamen uit Groningen.
Het is nog niet duidelijk hoe de brand precies is ontstaan. Volgens de brandweer zou het nog te vroeg zijn om daar wat over te zeggen.
Verslaggever Ben de Jager van RTV NOF
De grote rookwolken trokken ook over het land van omwonend melkveehouder Frans Zeinstra. De boer vindt het verschrikkelijk wat er gebeurd is bij het bedrijf dat vlam vatte.
Melkveehouder Frans Zeinstra