PODCAST Smokkelbern #8: "Ik heb hem in zijn donkerste uren meegemaakt"

Ids Boot werd als kleine jongen in de Tweede Wereldoorlog naar Sneek gesmokkeld. Op latere leeftijd kreeg hij nachtmerries over zijn oorlogsgeschiedenis. Dat had ook grote invloed op zijn gezin. In deel 8 van de podcast Smokkelbern praat Gerard van der Veer met de zoon van Ids, Ilan Boot.
Beluister de podcast:
Ids Boot kreeg twintig jaar na zijn onderduiktijd van koningin Juliana toestemming om zijn echte naam David Vischjager te veranderen in zijn onderduiknaam Ids Boot. Maar de worsteling over zijn identiteit en de vraag bij wie hij nu hoorde, bleef.
Omstreeks zijn veertigste kreeg Ids nachtmerries over zijn oorlogsgeschiedenis. Dat had niet alleen een grote impact op zijn eigen leven, maar ook op zijn gezin. Zijn zoon Ilan vertelt hoe de oorlog 76 jaar later nog steeds een rol speelt.
Smokkelbern, de podcast is te beluisteren op de website van Omrop Fryslân, in de podcastapps en op Spotify. Meer informatie op omropfryslan.nl/smokkelbern.
© Omrop Fryslân
De podcast Smokkelbern wordt gemaakt door Gerard van der Veer en Karen Bies. Er is ook een Fryslân DOK-serie Smokkelbern van vijf televisiedocumentaires, gemaakt door Gerard van der Veer en Annet Huisman, te zien op NPO2 en Omrop Fryslân.
'Smokkelbern' is onderdeel van het project 'De terugkeer van de Joodse kinderen', een samenwerking van Stichting de Verhalen, Tresoar, Omrop Fryslân, Friesch Dagblad en Leeuwarder Courant.