Mogelijk opnieuw vijf Friese schapen aangevallen door wolf

In Jubbega, Oranjewoud, Ureterp en Focheloo zijn in de afgelopen week vijf schapen aangevallen. Dat heeft Bij12 bekend gemaakt, de organisatie die zich bezig houdt met onderzoek naar wolvenschade. Of het echt om wolven gaat, is nog niet helemaal duidelijk omdat er nog DNA-onderzoek wordt gedaan.
Archieffoto van een wolf © Shutterstock.com (Vaclav Sebek)
Op 12 mei werden twee schapen aangevallen bij Jubbega en één schaap in Oranjewoud. Op 13 en 16 mei volgden twee schapen in Ureterp en Fochteloo.

Onlangs bij Katlijk

Begin mei werd er bij Katlijk een filmpje gemaakt waar hoogstwaarschijnlijk een wolf op te zien is. Begin januari was er ook al een wolf te zien op een wildcamera van It Fryske Gea in De Alde Feanen.
Stichting Wolf Nederland heeft na de ontdekking van de wolf bij Katlijk diverse berichten van jagers gekregen dat er op de wolf zou worden gejaagd. Boeren zouden daar op vragen en sommigen wilden hier zelfs 5.000 euro voor neertellen.

Jacht verboden

De wolf is echter een beschermde diersoort. Er mag niet op gejaagd worden en daarom heeft Stichting Wolf Nederland ook zorgen over de signalen over jacht.
Wolven laten zich al langer zien in onze provincie. Nadat in april 2018 een aantal schapen werden doodgebeten bij Boijl, kwam na DNA-onderzoek voor het eerst vast te staan dat de wolf in Fryslân actief is.

Wolvenhek

In maart hebben elf organisaties onder de vlag van Sticht Wolvenhek Fryslân een petitie aangeboden aan de commissaris van de Koning. Zij willen graag dat er een wolvenhek om het Friese weidegebied komt.
Deskundigen van organisaties zoals Stichting Wolf-Fencing Nederland en Bij12 zien echter niets in het plan. Een wolvenhek is ecologisch, juridisch, financieel en praktisch onhaalbaar, zo leggen ze uit.