Oranje met drie Snekers geplaatst voor EK volleybal: 'Wij zijn de Waterpoortkrijgers'

Van de Waterpoort en de Sneekweek heeft de Italiaanse bondscoach van de Nederlandse volleybalmannen, Roberto Piazza, waarschijnlijk nog nooit gehoord. Maar de toekomst van Oranje ligt sinds kort voor een groot deel in handen van Sneek.
"We maken er grapjes over"
Met de 22-jarige Gijs van Solkema heeft Oranje al een tijdje een Sneker in het team en sinds twee weken horen de 20-jarige Bennie Tuinstra en de 26-jarige Steven Ottevanger er ook bij. De mannen noemen zichzelf ook wel de 'Waterpoortkrijgers'.
Het drietal kent elkaar al langere tijd. Ottevanger is in de jeugd bij VC Sneek zelfs even de trainer geweest van Van Solkema. "Ik ben ooit begonnen bij VC Sneek in de jongens C. De moeder van Steven was daar trainer en Steven assisteerde vaak. Dus dat is wel een grappig verhaal. Dat we nu samen bij Oranje zitten", zegt Van Solkema.

Oproep

Tuinstra en Ottevanger, die in het net afgelopen seizoen beide bij Lycurgus in Groningen speelden, hadden de oproep van de bondscoach niet verwacht. "Ik had in eerste instantie niet verwacht dat ik op de long list zou staan", seit Ottevanger. "Even later was het: jullie gaan mee naar Kroatië. Het ging zo snel. Dat besef je eigenlijk helemaal niet."
Ook bij zijn plaatsgenoot Tuinstra moet het allemaal nog een beetje inzinken. "We hebben heel vaak: oh shit, het gebeurt gewoon echt nu. Dat besefmomentje dat komt pas later als je op de kamer zit met elkaar: wat is dit vet man, dat we gewoon samen hier staan", zegt Tuinstra.
© Orange Pictures
In de EK-kwalificatiereeks moest Nederland het opnemen tegen Kroatië en Zweden. De 'heenwedstrijden' waren in Kroatië en de returns in Apeldoorn. Oranje won de eerste drie wedstrijden relatief eenvoudig en was daarmee voor de laatste wedstrijd al zeker van plaatsing voor het EK.
Tuinstra mocht in die wedstrijden twee keer invallen en ook zondag kreeg hij weer speeltijd. De 'passer-loper' kwam in de tweede set in het veld en mocht de rest van de wedstrijd blijven staan. "Ik had dat helemaal niet verwacht, maar ik ben wel superblij dat het zo goed gaat en dat ik superveel vertrouwen van de coach krijg. Daar ben ik heel blij mee", zegt Tuinstra.

Ottevanger in de wachtkamer

Hoewel je bij volleybal ook een interland op je naam krijgt als je op de bank zit, wacht Ottevanger nog wel op zijn 'echte' debuut. Ook in de laatste wedstrijd tegen Kroatië zat een invalbeurt er niet in. "Ik vind het helemaal oké", zegt Ottevanger. "Natuurlijk wil ik graag spelen, maar ik kan ook het belang van het team zien. Ik wil ook graag winnen. Als hij (Just Dronkers, red.) dat op dit moment beter kan doen dan ik, dan vind ik dat helemaal prima."
"Ik leer enorm veel van de trainingen, dus daar doe ik enorm m'n best. Ik merk dat ik nu alweer stapjes vooruit maak. Ik kan me zeker ontwikkelen en hopelijk krijg ik binnenkort ook wat speeltijd", zegt Ottevanger.
Misschien is dat dan wel op het EK, waar de basis zomaar eens voor de helft uit Snekers kan bestaan. "Ja, dat zou wel leuk zijn hè. Bij de dames ook nog twee uit Sneek. Dus dat is wel grappig. Het zou harstikke leuk zijn. Als we gewoon lekker doortrainen en het goed blijven doen: wie weet", aldus Van Solkema.
Het Europees kampioenschap wordt van 1 tot en met 19 september gespeeld in Polen, Tsjechië, Estland en Finland. De loting voor het toernooi is op 27 mei in Helsinki.