"Als je deze lijn doortrekt, speelt Heerenveen straks degradatievoetbal"

SC Heerenveen sloot zondag het seizoen af als nummer twaalf van de eredivisie. De trainer mokt, spelers willen weg. Hoe groot is de crisis?
© Omrop Fryslân
Verslaggever Roelof de Vries volgt namens Omrop Fryslân SC Heerenveen op de voet. Hij zag dat de ploeg na een voortvarende start, waarin vijftien punten uit zeven duels werden vergaard, ver terugzakte.
Het spel was flets en zonder venijn. Illustratief is dat Heerenveen uit de laatste vijf duels slechts twee punten haalde. Terwijl trainer Johnny Jansen klaagt over een gebrek aan vechtlust en passie, zinspelen spelers op een vertrek.
Aan de hand van acht vragen legt De Vries de club onder het vergrootglas. Als SC Heerenveen niet oppast, speelt de club volgens hem komend seizoen degradatievoetbal.

Welk rapportcijfer geef je dit seizoen aan sc Heerenveen?

"Een mager vijfje. Meer kan ik er niet van maken. We moeten realistisch zijn over wat we van Heerenveen verwachten, maar de laatste weken zijn ze veel te veel door de ondergrens gezakt."

Is dit de grootste crisis van de club sinds de opmars midden jaren 90?

"Sportief gezien bijna wel, ja. Sinds de laatste promotie in 1994 werden ze twee keer eerder twaalfde. Nu weer. Dat is wel een dieptepunt. Aan de andere kant is dat wel de nieuwe realiteit. Clubs als AZ, Vitesse en Utrecht zijn Heerenveen al lang gepasseerd. Die hebben grote financiers."
"Maar zo langzamerhand vormen clubs als Fortuna Sittard en FC Emmen ook een bedreiging. Die laatste club is dit seizoen weliswaar als zestiende geëindigd, maar heeft een groter spelersbudget dan Heerenveen. Heerenveen gaat zich de komende jaren, als het goed gaat, richten op de posities acht tot en met dertien. En ze moeten vol aan de bak om ervoor te zorgen dat dat niet lager wordt."

Cees Roozemond is sinds twee jaar directeur van SC Heerenveen. In hoeverre valt deze crisis hem aan te rekenen?

"Honderd procent. Hij heeft een hoop hooi op de vork genomen. Daar loopt hij ook niet voor weg. De tijd is wel gekomen dat we hem daarop mogen afrekenen. Er zijn wat succesjes geboekt, maar het moet beter."
Cees Roozemond (l) en Riemer van der Velde © ANP

Hoe schat jij de positie van trainer Johnny Jansen in?

"Die is nog niet in gevaar. Je merkt wel op social media dat de druk toeneemt, maar ik vind dat je hem moet laten zitten en de kans moet geven om te bouwen. Dit seizoen werden laat in de voorbereiding nog spelers toegevoegd. En onderschat niet hoe heftig het overlijden van Chris de Wagt (trainer Jong Heerenveen) en de vrouw van Hennie Spijkerman (assistent) is geweest. Dat heeft er flink ingehakt. Jansen heeft nog krediet, maar hij moet komend seizoen wel laten zien dat hij een team kan bouwen en spelers beter kan maken."

Jansen zei de laatste weken dat hij 'vechtlust en passie' mist binnen het elftal, zondag zei middenvelder Joey Veerman dat hij 'schijtziek' wordt van dat soort opmerkingen. Zitten trainer en spelers nog wel op één lijn?

"Ik twijfel daarover. Je krijgt er niet helemaal de vinger achter. Het broeit wel binnen de selectie. Het is niet zo dat ze elkaar de tent uitvechten, maar het zit niet helemaal lekker. De frustratie is groot. Jansen heeft ook niet voor niks aangegeven dat er volgend jaar meer karakter in de ploeg moet. In dat kader vond ik de opmerking van Joey ook heel apart."

Hoe zijn de voortekenen voor het nieuwe seizoen?

"Als je deze lijn doortrekt, speel je volgend seizoen degradatievoetbal. En dan heb ik het over het laatste deel van het seizoen. Dat was abominabel. Er staat wel een goede basis van goede spelers. Als de juiste spelers aangetrokken worden, vooral spelers die met het mes tussen de tanden durven te spelen en spelers die scorend vermogen hebben, dan heb ik daar wel vertrouwen in."
"En die spelers moeten niet op het laatste moment gehaald worden, maar tijdig, zodat ze de volle voorbereiding kunnen meedoen. Dan kan Jansen echt gaan bouwen aan een elftal. Het is te hopen dat Heerenveen een goed bedrag krijgt voor Joey Veerman. En ik verwacht dat ze Van Bergen, Dresevic en Woudenberg in de etalage zullen zetten. Die hebben allemaal nog een contract voor een jaar. Nu kun je nog geld voor ze vangen, anders lopen over een jaar transfervrij de deur uit."
Joey Veerman, de speler voor wie Heerenveen deze zomer miljoenen hoopt te vangen © Orange Pictures

Zal de roep om Riemer van der Velde, Foppe de Haan en Gertjan Verbeek weer toenemen?

"Die druk is er altijd. Hun namen zingen altijd rond, vooral op momenten dat het niet zo goed gaat met de club. Zelf zeggen Van der Velde en De Haan dat ze op een leeftijd zijn dat ze niet meer als voorzitter of trainer aan de slag zullen gaan. Dat hun stem zwaar weegt, is begrijpelijk. Al is dat soms vervelend voor mensen die nu bij de club aan het roer staan. Het is een publiek geheim dat Verbeek nog wel een keer aan slag wil bij Heerenveen. Maar of de deur nog een keer voor hem open wordt gezet, dat denk ik niet."

Fryslân telt komend seizoen twee eredivisieclubs. Welke van de twee is volgens jou na komend seizoen de eerste club van onze provincie?

"Ik vind dat echt een hele lastige. Ik zeg Heerenveen, maar dat is alleen op basis van een iets hoger spelersbudget."