Roeister Aletta Jorritsma moet aan de bak na "klap in gezicht" op OKT

"Een klap in ons gezicht", zo omschrijft roeister Aletta Jorritsma uit Tzummarum de uitslag van de kwalificatierace van het Olympisch Kwalificatie Toernooi. De Nederlandse Vrouwen Acht werd derde, terwijl de vrouwen bij de beslissende race op zondag top-twee moeten roeien om naar Tokio te mogen.
© ANP
De Nederlandse roeisters werden op de Rotsee bij het Zwitserse Luzern verrast door China, dat zaterdag de snelste was. "Die spurtten er in de start vandoor, het overkwam ons een beetje te veel", vertelt Jorritsma. "Morgen moeten we gewoon vanaf de start doen wat we het beste kunnen: aanvallen."

Klap in het gezicht

De "klap in het gezicht" van de race van zaterdag is extra motivatie, zegt Jorritsma. "Dat kunnen we gebruiken voor zondag. We hebben een underdogpositie, dat kan ook meevallen. We moeten dit samen omdraaien."

Uitslag kwalificatierace Vrouwen Acht

1. China 06.11,28
2. Roemenië 06.13,46
3. Nederland 06.19,74
4. Duitsland 06.23,29
5. Rusland 06.28,34
Op het Europees kampioenschap in april werden de vrouwen nog tweede, achter de Roemenen. Naast Roemenië en China doen ook Duitsland en Rusland nog mee. "Dat wordt heel spannend, want we moeten de Roemenen of de Chinezen verslaan. Roemenië hebben we dit seizoen nog niet verslagen. En de rest zal ook gehaaid zijn."
De finale stond eerst voor maandag op het programma, maar vanwege slecht weer die dag is de race al op zondag. "Maar ik denk dat dat voor ons niet veel uitmaakt", verwacht Jorritsma. "We weten wat we willen veranderen."
Aletta Jorritsma