PODCAST Smokkelbern #7: "Ze moest altijd stil zijn"

Eva Cohen was als 7-jarig meisje in de Tweede Wereldoorlog ondergebracht bij het echtpaar Piet en Wimke Meinsma in Jirnsum. Daar werd ze 'Marijke' genoemd. Ze woonden boven een manufacturenwinkel aan de Doarpsstrjitte. Omdat niemand mocht weten dat daar een Joods meisje zat ondergedoken, moest Eva altijd stil zijn: niet roepen, niet lachen, niet huilen. Dat is van grote invloed geweest in haar latere leven. In deel zeven van de podcast Smokkelbern het verhaal van Eva Cohen.
Beluister de podcast:
Eva's broertje Jaap zat ondergedoken bij een boerenfamilie in Bears. In het laatste oorlogsjaar kwam hun eigen moeder Clara plotseling naar Fryslân toe, om haar kinderen te zoeken. Ook Clara kon in Jirnsum onderduiken, bij de doopsgezinde dominee Herman Keuning en zijn vrouw An.
Na de oorlog is het contact met de Friese onderduikfamilies gebleven. Eva ging elke vakantie bij Piet en Wimke Meinsma logeren.
Smokkelbern, de podcast is te beluisteren op de website van Omrop Fryslân, in de podcastapps en op Spotify. Meer informatie op omropfryslan.nl/smokkelbern.
© Omrop Fryslân
De podcast Smokkelbern wordt gemaakt door Gerard van der Veer en Karen Bies. Er is ook een Fryslân DOK-serie Smokkelbern van vijf televisiedocumentaires, gemaakt door Gerard van der Veer en Annet Huisman, te zien op NPO2 en Omrop Fryslân.
'Smokkelbern' is onderdeel van het project 'De terugkeer van de Joodse kinderen', een samenwerking van Stichting de Verhalen, Tresoar, Omrop Fryslân, Friesch Dagblad en Leeuwarder Courant.