Coronacijfers gaan langzaam de goede kant op, maar zorgen blijven bij GGD en ziekenhuizen

Steeds meer mensen worden gevaccineerd, het aantal besmettingen loopt langzaam maar zeker terug en minder mensen worden met het coronavirus opgenomen in het ziekenhuis. Toch zijn de zorgen bij de GGD en de noordelijke ziekenhuizen nog lang niet weg.
© ANP Foto
Wat is de situatie op dit moment met corona?
Zo is de druk op voor coronapatiënten gereserveerde bedden nu lager, maar op de intensive care blijft het erg druk, zegt het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland. En alle ruimte die vrijkomt wordt direct weer gebruikt voor andere zorg die niet kan wachten.
In de Friese ziekenhuizen lagen vrijdag 31 coronapatiënten op de klinische afdelingen. Dat was een maand geleden nog meer dan vijftig. Op de intensive cares liggen 25 coronapatiënten, ongeveer evenveel als een maand geleden.
Bovendien nemen de ziekenhuizen in de noordelijke drie provincies nog regelmatig patiënten over van ziekenhuizen uit andere regio's. Zo wordt de druk in alle ziekenhuizen beter verdeeld.
Bij de GGD bestaan de grootste zorgen over ouders waar nog jongvolwassenen kinderen wonen. Bijna een kwart van alle positieve coronatesten komt van mensen tussen de 18 en 30 jaar. De GGD denkt dat er momenteel zo'n 1.200 Friezen in die leeftijdsgroep besmettelijk zijn.
Uit de ervaring van het afgelopen jaar weet de GGD dat een deel van die groep ook hun ouders gaat besmetten. Dat is nu al zichtbaar in de cijfers, want het aantal besmette vijftigers groeit. Dat zijn bovendien vaak mensen die nog niet gevaccineerd zijn, maar wel kans lopen om met het virus in het ziekenhuis te eindigen.
De GGD zegt dat het goed zou zijn als die ouders het contact met de positief geteste kinderen zoveel mogelijk mijden. Kinderen die besmet zijn en nog thuis wonen, moeten in isolatie.

Meer vaccin betekent meer vaccinaties

Het vaccineren loopt in Fryslân steeds beter. De afgelopen week hebben 25.794 Friezen een prik gekregen bij de GGD. Dat is ruim 45% meer dan een week eerder, toen waren het er nog 17.744. De groei komt doordat er meer vaccin beschikbaar was. De komende weken wordt er nog meer vaccin geleverd, dus dan loopt het aantal vaccinaties ook verder op. De GGD'en zoeken daarom extra medewerkers. De ziekenhuizen kunnen ook helpen om de vaccins te zetten.
Volgende week krijgen mensen uit het geboortejaar 1963 de uitnodiging van het RIVM voor een vaccinatie, verwacht de GGD.
Dat het vaccineren helpt tegen besmettingen is ook terug te zien in de cijfers. Vooral 70-plussers raken veel minder vaak besmet. De vaccinatiegraad in die groep ligt tussen de 86 en 90% in Noord-Nederland.