Omrop Fryslân komt met een nieuw geluid op de radio

Vier volledig nieuwe en deels vernieuwde programma's, aangepaste tijden en andere presentatoren op andere momenten: Omrop Fryslân komt over ruim twee weken, op maandag 31 mei, met een nieuwe radioprogrammering op werkdagen.
We zetten alles op een rijtje:
Fryslân fan 'e moarn (6.00-9.30 uur)
Het populaire ochtendprogramma Fryslân fan 'e moarn met Jacob Stelwagen en Jantine Weidenaar duurt voortaan een halfuur langer en gaat daarmee door tot half tien. "We hebben uitgebreid gekeken naar de luistercijfers bij de radio en zien dat een steeds grotere groep luisteraars ook na negen uur behoefte heeft aan nieuws en informatie. Met deze aanpassing komen wij er aan tegemoet", zegt Ingrid Spijkers.
No derfoar! (9.30-12.00 uur)
Helemaal nieuw is het programma dat daarna volgt van 9.30 tot 12.00 uur: No derfoar!, gepresenteerd door Harm Weistra. Dit wordt een programma met veel muziek, afgewisseld met interessante onderwerpen en gasten. "Nog meer dan nu investeren we daarmee op de ochtend, omdat we weten dat er dan veel mensen luisteren", verklaart de hoofdredacteur.
We komen met onderwerpen waarvan je denkt: dat wil ik wel even weten!
Hoofdredacteur Ingrid Spijkers
"Veel mensen zijn rond die tijd natuurlijk aan het werk, of thuis druk aan de slag. We willen daarbij aansluiten met goede muziek, maar ook met onderwerpen waarvan je denkt: 'dat wil ik wel even weten!'" Muzyk yn bedriuw op deze plek verdwijnt, maar er blijft wel aandacht voor bedrijven en instellingen, bijvoorbeeld in het nieuwe onderdeel 'de businesskwis', waarbij Friese bedrijven tegen elkaar strijden.
© Omrop Fryslân
No yn Fryslân (12.00-13.00 uur)
Een vaste waarde bij Omrop Fryslân op de radio is en blijft het nieuws en het weerbericht van Piet Paulusma tussen de middag, in No yn Fryslân, met Tiete Sijens en Simone Scheffer.
Goeiemiddei (13.00-16.00 uur)
Het programma dat daarop volgt is wel weer nieuw: Goeiemiddei, met Diana de Groot en Johan Terpstra; een fijn middagmagazine met muziek, maar ook verschillende wisselende onderdelen en gasten.
Underweis (16.00-18.00 uur)
Aan het eind van de middag is er Underweis, afwisselend gepresenteerd door Eric Ennema en Jan Dirk de Haan, met een goede mix van het nieuws van de dag, achtergrond bij het nieuws en muziek.
De band Wiebe in de Noardewynstudio van Omrop Fryslân © Omrop Fryslân
Noardewyn: voortaan iedere werkdag (18.00-19.00 uur)
Presentator Willem de Vries krijgt in de nieuwe programmering een dagelijkse plek voor zijn programma Noardewyn, tussen 18.00 en 19.00 uur. Tot nu toe was dit programma er alleen op vrijdag. Het dagelijks programmeren van Noardewyn is een heel bewuste en misschien ook wel wat eigenwijze keuze, zegt Spijkers. "Omrop Fryslân wil heel graag een podium bieden voor muziek die in Fryslân wordt gemaakt."
Willem heeft er zin in: "Noardewyn is echt het muzikale dorpsplein van Fryslân, met muziek in de breedste zin van het woord. Friese bands, troubadours, dj's, maar ook dichters. Noardewyn laat het allemaal horen, vaak live in de studio."
© Omrop Fryslân
Op en Ut met duo-presentatie (9.00-12.00 uur)
Het schema van de radio in het weekend verandert voorlopig niet. Wel klinkt de zaterdagmorgen tussen 9.00 en 12.00 uur net wat anders.
Het goed beluisterde Op en Ut wordt voortaan gepresenteerd door een duo: Douwe Heeringa en Roelof Lousma. Samen behandelen ze een verscheidenheid aan voorstellingen en tentoonstellingen en andere onderwerpen op het gebied van cultuur in Fryslân.

Best beluisterde zender

Omrop Fryslân hoort al jarenlang bij de best beluisterde zenders van Fryslân. "Het aantal radiozenders is de laatste jaren wel heel erg toegenomen," zegt Ingrid Spijkers. "Maar tegelijkertijd zien we dat er niet één zender is die iedere dag zoveel Friezen bereikt als Omrop Fryslân."

Nieuwe jingles en nieuwe slogan

Omrop Fryslân klinkt met ingang van 31 mei ook letterlijk nieuw: tegelijk met de nieuwe programmering wordt een heel nieuw pakket aan jingles en tunes in gebruik genomen, met ook een nieuwe slogan: "Alles wat der spilet".
"Dat is in een paar woorden wat Omrop Fryslân radio wil doen", zo verklaart Ingrid Spijkers. "Breed laten horen wat er speelt in Fryslân, nieuws, sport, cultuur, politiek, achtergronden én dat afwisselen met een fijne muziekmix. En daarbij is iedereen welkom, van jong tot oud. Wees welkom, oftewel zoals veel Friezen bij deur zeggen: Kom (maar) verder!"