Historische MS Friesland vaart weer naar Vlieland en Terschelling

Het historische schip MS Friesland 1 vervangt tijdens Hemelvaart en komend weekend de door brand beschadigde Koegelwieck. Rederij Doeksen heeft het schip uit 1956 weer in de vaart genomen voor de overtocht naar Vlieland en Terschelling. Voor de vaste bemanning blijft het bijzonder om met het schip te varen.
Het blijft mooi om op de Waddenzee te varen, zegt de kapitein:
De Friesland 1 deed de overtochten van Harlingen naar Vlieland en Terschelling tot 1988. Sinds 2002 vaart het dagtochten bij de historische driehoek Enkhuizen-Medemblik-Hoorn.

Varen op Waddenzee blijft het mooist

"Vanaf oktober hebben we al stilgelegen", zegt kapitein Theo Gebhard. "26 mei wordt de eerste vaart, als het goed is. Dan kunnen we als de musea weer open gaan, weer beginnen. Wij varen van Enkhuizen naar Medemblik voor de Museum Stoomtram, die van Hoorn naar Medemblik rijdt. Op die manier is de historische driehoek compleet. Maar het blijft in dit gebied mooi varen. Het schip is gebouwd voor de Waddenzee. Dat is nog steeds het leukste."
Behalve het aanbrengen van reddingsvlotten waren er niet veel aanpassingen nodig voor het schip om in de dienstregeling van Doeksen mee te draaien.

Passagiers zijn enthousiast

De passagiers kunnen de historische overtocht wel waarderen. "Ik vind het prachtig", zegt Inge van der Harst uit Leeuwarden. "Ik heb er voor 1988 ook op gezeten. Het zijn hele oude herinneringen die ik hier ophaal. Dat is wel heel leuk."
"Die art-deco-lampjes zou je toch zo eraf halen en meenemen", grapt Aly Schippers. "Geweldig! En die vloerbedekking, de stoelen en dat dek met hout en overal teakhout: het heeft veel meer charme dan een Koegelwieck en je mag er langer van genieten, want je zit er meer dan twee uur op."