Noorderlicht zichtbaar boven de eilanden: "We hadden het al niet meer verwacht"

Op meerdere plekken in Fryslân was in de nacht van woensdag op donderdag even het noorderlicht zichtbaar. Vooral eilanders delen op social media foto's van het verschijnsel. "We hadden het al niet meer verwacht", vertelt Sytse Schoustra van Terschelling.
Weerfotograaf Schoustra zat er klaar voor op het strand, want het was aangekondigd dat het noorderlicht mogelijk even zichtbaar zou zijn. Maar het viel heel lang tegen, vertelt hij. "We zouden net weg om middernacht. Toen brak het net uit, dus we zijn toch maar even blijven staan."

Donker en onbewolkt

De omstandigheden moeten een beetje meezitten, vertelt Schoustra. Het moet in ieder geval donker en onbewolkt zijn. "Een voordeel hier op Terschelling is dat je nauwelijks lichtvervuiling hebt. Het is echt donker." Met het blote oog was het noorderlicht zichtbaar en Schoustra legde het ook vast op camera.
Het noorderlicht heeft te maken met de activiteit van de zon. De zon is een soort onstuimige kolkende vuurbal waar soms uitbarstingen voorkomen. Bij zo'n uitbarsting, ook wel zonnestorm genoemd, wordt er in één klap een grote hoeveelheid geladen deeltjes het heelal ingeslingerd. Het poollicht ontstaat doordat geladen deeltjes van de zon met enorme snelheden botsen met stikstof- en zuurstofdeeltjes hoog in onze atmosfeer.
Meestal is het noorderlicht - aurora borealis - alleen te zien in gebieden bij de poolcirkel. Soms zakt het iets naar het zuiden. Voordat het echt te zien is, moeten de weersomstandigheden gunstig zijn.

In 2015 voor het laatst goed zichtbaar

Volgens Schoustra is het twee jaar geleden dat hij het noorderlicht voor het laatst zag vanaf het eiland. "Dus het komt niet heel vaak voor. En het was ook niet heel duidelijk te zien. Dat was in 2015 wel zo, toen was het echt goed zichtbaar."