Schapenhouders Katlijk in de ban van de wolf: "Is dit de natuur die we willen?"

De wolf die in de omgeving van Katlijk gezien is, heeft schapen van meerdere schapenhouders aangevallen. Die weten niet hoe ze de dieren kunnen beschermen tegen de wolf.
Doodgebeten schapen door de wolf
In het afgelopen weekend wist het dier drie schapen te pakken en in de nacht van maandag op dinsdag heeft de wolf ook twee schapen gebeten. Het dier werd zondag gefilmd in de omgeving van het dorp.
Het is de nachtmerrie van iedere schapenboer, dat de schapen worden doodgebeten. Voor Folkert Sterkenburgh uit Katlijk is die nachtmerrie uitgekomen. Toen hij 's ochtends in het weiland kwam zag hij dat een lammetje en twee schapen doodgebeten waren. Een deskundige bevestigde dat een wolf dat gedaan heeft.
Sterkenburgh is niet blij met de komst van de wolf. "Dat dier kan vrij zijn gang gaan en wij moeten maar zien wat we ermee doen", zegt hij. Hij wil niet dat zijn schapen binnen staan en een groot hek ziet hij ook niet zitten. "Dat is in praktijk niet te doen".
De schapenhouder heeft nog een stuk grond bij Wolvega en daar heeft hij zijn andere schapen heen gebracht. Hij heeft nu nog 50 schapen en 91 lammetjes. "Maar als het zo gaat dan is het plezier er snel af. Is dit de natuur die we willen?"
© Maaike van der Hoek, Omrop Fryslân
Verslaggever Maaike van der Hoek bij schapenhouder Sterkenburgh
De wolf heeft het niet bij de schapen van een schapenhouder gelaten. In de nacht van maandag op dinsdag heeft het dier weer toegeslagen. Een lam en een schaap van schapenhouder Anko Hofstra zijn aangevallen.
"Het schaap ademde nog toen ik haar vanochtend vond", zegt Hofstra. 'S middags kreeg het schaap een spuitje van de veearts. "Dit kan toch niet? Daarvoor doe je het niet". In het weiland staat nog een schaap waar de wolf een lam van heeft gepakt. "Ze staat de hele dag te blaten. Ze mist haar".
De schapen van Hofstra staan op grond van It Fryske Gea. "De schapen lopen nu in het bos, maar ze worden vaak verplaatst naar andere stukjes grond". Een hek om het weiland is lastig voor Hofstra. "We verplaatsen de schapen zo vaak, dan moet er elke keer weer een nieuw hek om. En zijn ze dan wel veilig? Ik heb er nu ook een hek met stroom omheen."
Skiep fan skieppehâlder Hofstra © Omrop Fryslân, Maaike van der Hoek
Dat de wolf zich steeds vaker laat zien, is niet vreemd, zegt Jeannet Hulshof van Wolven in Nederland. "De wolf is hier altijd al geweest. Hij is wel een tijdje weggeweest om bepaalde redenen, maar is nu terug". In Fryslân is er zo nu en dan iemand die een wolf ziet, maar op de Veluwe komt hij al veel meer voor. "Daar wonen al roedels wolven, en ook daar zijn schapenhouders".
Volgens Hulshof zijn er intussen middelen om de schapen te beschermen tegen wolven, middelen die we eeuwen geleden niet hadden. En toen leefde de wolf hier ook al. "We kunnen onze schapen beschermen met hekken met stroomdraad. En, nee niet een hek om Friesland". Hulshof begrijpt dat het lastig is als je schapen worden aangevallen, maar volgens haar kunnen schapen beschermd worden met hekken om het land.
© Omrop Fryslân
Jehan Bouma van Stichting Wolvenhek Fryslân
Voor voorzitter Jehan Bouma van Stichting Wolvenhek Fryslân is het bouwen van hekken om het eigen land onmogelijk. De stichting is een petitie begonnen om een wolvenhek rond Fryslân te plaatsen. Binnenkort komt er een proefhek, van meerdere kilometers lang, om te zien of het hek er kan komen.
Sommige jagers zeggen dat er in Fryslân geen plaats is voor de wolf. Een man die zichzelf jager noemt, heeft aan de redactie van Omrop Fryslân laten weten dat het aantal jagers op zoek gaat naar de wolf om het dier dood te schieten. "Dat mag niet, er staat zelfs een gevangenisstraf op", reageert Hulshof daarop. "Het dier is beschermd. Je mag er niet op jagen. Je mag hem zelfs niet opjagen".
Jeannet Hulshof van 'Wolven in Nederland' over het jagen op wolven