Omrop TIP: Louis Godschalk vindt nieuwe grond in Israël

Louis Godschalk is als Amsterdamse kleine jongen in de oorlog naar Fryslân gesmokkeld. Hij overleeft, zijn ouders niet. Pas veel later, als hij in Israël woont, voelt hij zich thuis. In Nieuwe grond, deel 4 van de Fryslân DOK-serie Smokkelbern (Smokkelkinderen), het verhaal van Louis. Te zien op 8 mei bij NPO2 en op 9 mei bij Omrop Fryslân.

Scharnegoutum

Louis Godschalk krijgt onderdak bij de familie Oosterkamp-Rienstra in Scharnegoutum. Na de bevrijding blijkt dat zijn Joodse ouders omgekomen zijn. De Rijkscommissie voor Oorlogspleegkinderen (OPK) besluit dat Louis het beste in Fryslân kan blijven. Joodse familie wordt afgewezen als pleegouder.
Louis Godschalk op skoalle © Omrop Fryslân

Israël

In zijn volwassen leven voelt Louis Godschalk steeds meer hinder van de ontheemding die zijn identiteit overschaduwt. Hij vraagt zich af: Wie ben ik, waar ligt mijn loyaliteit? In 1981 besluit Louis met zijn gezin definitief naar Israël te verhuizen. Daar is hij eindelijk thuis.
Louis Godschalk © Omrop Fryslân

Opperrabbijn Raphael Evers

In deze Fryslân DOK ook een interview met Raphael Evers, opperrabbijn in Düsseldorf. Zijn moeder is Bloeme Evers-Emden. Zij overleefde Auschwitz en werd later een bekend psychologe in Amsterdam. In 1992 organiseerde ze in de RAI de eerste conferentie voor ondergedoken Joodse kinderen.
Raphael Evers © Omrop Fryslân

Conferentie met lotgenoten

Bloeme Evers-Emden interviewde de kinderen en begon een groot onderzoek naar hun emotionele en psychologische trauma's. Louis Godschalk is één van de deelnemers aan de conferentie. De ontmoeting met lotgenoten blijkt voor hem een openbaring.
Bloeme Evers-Emden © Omrop Fryslân

Smokkelbern Fryslân DOK en podcast

De Fryslân DOK-serie Smokkelbern, bestaande uit vijf documentaires en een podcastserie, vertelt het verhaal van de honderden Joodse kinderen die in de Tweede Wereldoorlog van Amsterdam naar Fryslân zijn gesmokkeld.
Smokkelbern is een serie in het kader van 'De terugkeer van de Joodse kinderen', een project van Stichting de Verhalen, Tresoar, Omrop Fryslân, Friesch Dagblad en Leeuwarder Courant.
Projekt 'De terugkeer van de Joodse kinderen' © Omrop Fryslân
Fryslân DOK Smokkelbern deel 4: Nieuwe grond
Fryslân DOK wordt Nederlands ondertiteld. Meer verhalen en interviews? Luister naar Smokkelbern, de podcast.