Fries verenigingsleven ligt op zijn gat: 'week van de vereniging' moet het tij keren

Het Friese verenigingsleven ligt op zijn gat sinds de uitbraak van het coronavirus. Verenigingen verliezen zelfs leden omdat ze hen niet veel meer kunnen bieden. Sport Fryslân ziet die ontwikkeling ook en wil het tij keren. Daarop hebben ze 'de week van de vereniging' bedacht.
'Week van de vereniging moet' moet tij keren
Het percentage mensen dat sport bij een vereniging lag in maart van het afgelopen jaar nog op 21 procent. Inmiddels is dat gezakt tot zestien procent.

Deuren open

"De grote vraag is, ben ik die als vereniging kwijt? Of ben ik die als vereniging voor even kwijt, omdat we bij de vereniging minder of helemaal niets kunnen?", vraagt Anne Jochum de Vries, voorzitter van Sport Fryslân, zich af.
De voorzitter hoopt op dat laatste en wil met 'de week van de vereniging' die leden weer terughalen naar de clubs. "We willen eigenlijk een week lang het verenigingsleven centraal stellen. De deuren opengooien. Alles laten zien wat er te beleven valt in een dorp, in een wijk of in een stad", zegt De Vries.
"In het dorp zorgt het verenigingsleven voor binding en vitaliteit. Dat is waar dit over gaat. Wij willen daarom heel graag de leden bij de vereniging behouden", legt hij uit.

Samenwerking

Sport Fryslân werkt voor het plan samen met Keunstwurk en Doarpswurk, daarnaast hebben ze contact gezocht met de Provincie. "De provincie vindt het een prachtig mooi plan. We werken nu samen aan een verdere uitwerking", zegt De Vries.
'De week van de vereniging' moet plaatsvinden aan het eind van de zomervakantie. "Voordat de sporten weer worden opgepakt, dan moet alles weer even worden opengegooid", zo zegt De Vries. "Een nieuw seizoen, een nieuw begin. Weer terug. We doen het met elkaar."
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Bij voetbalvereniging Zeerobben in Harlingen zijn ze blij met het initiatief. "Je wil heel graag dat iedereen terugkomt als het weer kan", zegt voorzitter Johannes Woudstra. "We hebben een goede binding met de leden, alleen je kan ze niet veel bieden." Het ledental is aardig overeind gebleven. Vooral ook omdat de jeugdafdeling het goed doet.
Dat zien ze ook bij de hockeyvereniging in Harlingen. "Een vereniging ben je met z'n allen. We hebben met vrijwilligers het clubhuis opgeknapt en regelmatig een online avond georganiseerd. Met een quiz of een sponsorbijeenkomst. Maar, je wil gewoon dat doen waar je gemeenschappelijke passie ligt: een hockeywedstrijd spelen."
Dat kan voorlopig nog niet. Het is al gelukt de trainingen voor de oudere leden op te starten. Rienks: "Onze trainers zijn heel creatief geweest en de leden kunnen binnen de regels weer aan de slag. Dan heb je de eerste stap weer gezet. Dat helpt bij het binden."
Anne Jochum de Vries van Sport Fryslân