PODCAST Smokkelbern #6: "Moeders"

"Het afstaan van je kind om het te redden is een verzetsdaad", zegt historicus Hinke Piersma. Omdat een moeder niets liever wil dan het kind dicht bij zich te houden en het als haar taak ziet haar kind te beschermen. In aflevering 6 van de podcast Smokkelbern praat Karen Bies met Hinke Piersma over de moeders.
Beluister de podcast:
Hinke Piersma is gefascineerd door de Joodse moeders die hun kind weggaven aan wildvreemden, die beloofden het kind in veiligheid te brengen. Ze schrijft ook over de gemankeerde, beschadigde moeders, die na de oorlog onder de moeilijkste omstandigheden probeerden een kind een toekomst te geven.
Hinke Piersma is verbonden aan het NIOD en schrijft boeken en artikelen over onderwerpen uit de Tweede Wereldoorlog. Haar boek Zussen (2017) gaat over drie Joodse zussen die hun leven en dat van hun familie proberen te redden. De historicus is gefilmd in de Fryslân DOK 'Nergens thuis' toen ze Mario Schijveschuurder in het Noord-Hollands Archief hielp met het dossier van zijn vader Joseph.
Smokkelbern, de podcast is te beluisteren op de website van Omrop Fryslân, in de podcastapps en op Spotify. Meer informatie op omropfryslan.nl/smokkelbern.
© Omrop Fryslân
De podcast Smokkelbern wordt gemaakt door Gerard van der Veer en Karen Bies. Er is ook een Fryslân DOK-serie Smokkelbern van vijf televisiedocumentaires, gemaakt door Gerard van der Veer en Annet Huisman, te zien op NPO2 en Omrop Fryslân.
'Smokkelbern' is onderdeel van het project 'De terugkeer van de Joodse kinderen', een samenwerking van Stichting de Verhalen, Tresoar, Omrop Fryslân, Friesch Dagblad en Leeuwarder Courant.