Tineke Schokker neemt afscheid van Vlieland: zes jaar schipperen tussen betrokkenheid en afstand

Tineke Schokker neemt donderdag afscheid als burgemeester van Vlieland. Zondag is officieel haar laatste dag in dienst, maar donderdag is er een speciale raadsvergadering op het eiland. In de zes jaar burgemeesterschap was het schipperen tussen betrokkenheid tonen en afstand houden, vertelt Schokker.
© ANP
De zes jaar zijn omgevlogen, vindt ze. "Het is fantastisch als je op zo'n prachtig eiland zo'n functie mag uitoefenen. Dat ga ik missen. Maar aan de andere kant: afscheid nemen hoort bij het leven. De ene baan wordt opgevolgd door de andere."
Een van de redenen dat ze stopt is de afstand naar de familie aan de vaste wal. "Die familie miste ik heel erg. Er zit een hele Waddenzee tussen. Als er iets aan de hand is aan de wal en de laatste boot is net weg, dan voel je dat ontzettend."

Hechte samenleving koesteren

De eilanden, en al helemaal de kleinere, hebben de naam van een hechte samenleving. Dat is op Vlieland ook echt het geval, vindt Schokker. In positieve zin: "Ik heb het een paar jaar geleden zelf ervaren. Toen was ik een week heel erg ziek en het hele eiland stond om me heen. Dat is heel fijn. Dus koester dat, zou ik zeggen."
As je by de ien wol kofje drinke en by de oar net, dat kin net yn sa'n lytse mienskip.
Tineke Schokker
Tocht heeft ze als burgemeester wel zoveel mogelijk afstand gehouden. "Als je bij de een wel koffie drinkt en bij de ander niet, dat kan niet. Juist in zo'n kleine gemeenschap niet. Daarom was ik wel betrokken, maar heb ik ook afstand gehouden."

Niet te lang

Ze denkt daarom dat het een goede zaak is dat een burgemeester van de vaste wal komt. "Volgens mij is het goed dat iemand fris binnenkomt en niet al onderdeel is van de samenleving. Dat zei ik al toen ik nog gedeputeerde was: zes jaar op een eiland is mooi. En dan kan het eens acht jaar worden, maar op een gegeven moment wordt het lastiger om afstand te houden. Ik vind het zelf heel gezond om het niet te lang te doen. Maar daar kan iedereen anders over denken."
Schokker is wel van plan om terug te keren naar het eiland. "Zeker om vakantie te vieren. Maar dat doe ik dan wel zo anoniem mogelijk", zegt ze. Tips voor haar opvolger Michiel Schrier heeft ze ook niet. "Hij kan het heel goed zelf. En hij krijgt een mooi overdrachtsdossier."