Pont pardoes uit de vaart gehaald tot juni: eetcafé Wyns staat voor een raadsel

Het is een klap voor eetcafé De Winze in Wyns: het pontje over de Dokkumer Ee vaart niet tot 2 juni. Het fietspad tussen Bartlehiem en Leeuwarden aan de andere kant van het water wordt opgeknapt en daarom stonden er woensdagmorgen onverhoeds borden en hekken voor het pontje, zonder aankondiging van de gemeente.
De Wynser Oerset is dicht © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Eigenaar Anne Hager staat voor een raadsel. "Wisten we het maar. We hebben geen idee wat er gaat gebeuren, we moeten maar van de borden aflezen dat het fietspad is afgesloten. We kwamen woensdagmorgen en toen zagen we de borden staan, plus een afzethek voor de pont zodat we niet op de pont kunnen. We tasten volledig in het duister."

Belangrijk voor De Winze

Een groot deel van zijn klanten maakt gebruik van de Wynser Oerset. "Leeuwarders die bijvoorbeeld een rondje om Wyns fietsen. Het is een toeristisch gebeuren voor mensen die de Elfstedentocht fietsen en via het pontje naar de Tegeltjesbrug willen. Ik denk dat 90 procent van de mensen die met de pont overvaren, even bij ons op het terras of in de speeltuin komt."
Verslaggever Willem Vermeltfoort bij het pontje
Zelfs de bediener van de pont wist van niets. Belangrijk is dat het eetcafé in Wyns op het grondgebied van Tytsjerksteradiel ligt, en dat het fietspad aan de andere kant van het water zich op grondgebied van Leeuwarden bevindt. Maar Hager moet het van beide kanten hebben. "De manier waarop is gewoon jammer", zegt hij. "Als je het van tevoren had geweten, dan had je kunnen overleggen over een moment. Nu word je ermee geconfronteerd, je weet van niets."

Terras kon eindelijk weer open

Er speelt ook mee dat De Winze natuurlijk al een lange tijd dicht moest vanwege de coronamaatregelen. Nu mag het terras eindelijk weer open, maar nu kan de pont niet varen. "Dat is heel zuur. Je mag weer open, je hebt er zin in. Om het zomaar tijdens het pinksterweekend en hemelvaart af te sluiten, dat is zonde."