FvD- statenlid Van Dijk over omstreden poster: "Ik had het niet zo gedaan"

Voorzitter Albert van Dijk van de fractie van Forum voor Democratie in de Provinciale Staten had het niet zo gedaan met de poster die het landelijke Forum voor Democratie heeft verspreid op sociale media. Maar hij stapt daar ook niet om uit de partij. In de campagne wordt gesuggereerd dat in 2020 een einde is gekomen aan onze vrijheid. Op de posters staat een overlijdenskruisje bij het jaar 2020. Mensen worden opgeroepen om de poster voor het raam te hangen.
© Forum voor Democratie
Er is veel commotie over de poster. Er staat een Bevrijdingsdag-affiche op, met de tekst: 'Op 5 mei herdenken we 75 jaar vrijheid' met de jaartallen 1945-2020. Bij het laatste jaartal staat een overlijdenskruisje.
Het gaat om kritiek op het coronabeleid. Onder andere Viruswaarheid heeft de poster ondertekend. In politiek Den Haag krijgt Forum echter veel afkeuring. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei noemt het 'zeer ongepast'.

'Hypocrisie'

Forum voor Democratie vindt dat de vrijheden in Nederland sinds maart 2020 'stelselmatig en fors ingeperkt' worden. Valt er nog wel vrijheid te vieren, of moeten wij op 5 mei ook herdenken, zo schrijft de partij. Ze vragen het publiek om de poster te delen. Partijleider Thierry Baudet vindt de kritiek op zijn poster 'hypocrisie'.
Vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog worden wel vaker gemaakt, nu Forum het doet krijgen we heel Nederland over ons heen.
Albert van Dijk, fractievoorzitter Forum voor Democratie in de Friese Staten
Albert van Dijk heeft de poster niet voor het raam hangen. Hij had het zelf niet zo gedaan met de poster, zegt hij. Wel is het zo dat de oorlog vaak door de politiek geclaimd wordt. Als bijvoorbeeld het moeilijke thema van de migratie ter sprake komt, wordt het vaak het verhaal van de Tweede Wereldoorlog erbij gehaald. Of als mensen trots zijn op hun eigen land, zoals sommige Friezen. Dan wordt gewezen op nationalisme. Dus het gebeurt wel vaker, zegt Van Dijk. De vergelijking vrijheidsbeperking met de oorlog wordt al decennia lang gemaakt. Het wordt heel vaak gedaan en "nu Forum het doet, valt heel Nederland erover."

Reacties

Dat Forum dit met die poster zo heeft gedaan, is hun goed recht, zegt Van Dijk. Hij had het zelf niet zo gedaan. "Dit had niet zo gemoeten." Aan de andere kant: de reacties liegen er ook niet om, vindt hij. "Zeer ongepast", "walgelijk", en "Hoe triest ben je om het immense leed van zoveel mensen, een gitzwarte periode in onze geschiedenis, te misbruiken om aandacht", zijn een paar van die reacties.
Voor Van Dijk is de ophef om de poster geen reden om uit de partij te stappen. Voor hem persoonlijk gaat het bij 4 en 5 mei nog steeds om de Tweede Wereldoorlog.