Waddenfonds blij met belangstelling voor opkoopregeling garnalenvissers

Negentien garnalenvissers willen gebruik maken van de opkoopregeling van het Waddenfonds. Voor die regeling is ruim tien miljoen euro beschikbaar. Doel van het opkopen van de visvergunningen is dat delen van de Waddenzee gesloten kunnen worden voor de garnalenvisserij. Het bodemleven van de Waddenzee krijgt zo meer kans om te verbeteren. In totaal zijn er 89 vergunningen voor garnalenvissers in de Waddenzee.
© Omrop Fryslân, Remco de Vries
De garnalenvisserij in andere delen van de Waddenzee moet meer toekomstperspectief krijgen, is ook de bedoeling. Het Waddenfonds bekijkt de komende tijd welke vissers in aanmerking komen voor de opkoopregeling.
Voorzitter Cees Loggen van het Waddenfonds is blij met de belangstelling. De regeling moet ervoor zorgen dat ruim 11 procent van de visgronden voor garnalen in de Waddenzee gesloten worden. Het gaat om zo'n 9.300 hectare. De zeebodem kan tot rust komen in de visgebieden die sluiten.

Bodem vrijwaren

"Op basis van signalen uit de sector hadden we vooraf al wel gedacht dat er belangstelling was, maar 19 is toch meer dan verwacht," zegt ook programmaregisseur Geert Boesjes van het Waddenfonds. "Deze opkoopregeling vloeit voort uit een afspraak tussen de overheid, vissers en natuurorganisaties. Dit is één onderdeel van het totale pakket, maar wel een belangrijk onderdeel. Je kunt enerzijds een deel van het Waddengebied vrijwaren van bodemberoering, maar anderzijds zorg je er ook voor dat de druk niet al te groot is voor de resterende gebieden. Daarmee kan het inkomen van de resterende vissers ook op peil blijven."
De regeling is eenmalig, dus de opkoop blijft bij dit aantal. "Verder moet het in de toekomst van andere maatregelen komen, denk bijvoorbeeld aan afspraken over vangstbeperkingen of andere soorten netten."
Geert Boesjes van het Waddenfonds