Supporters en politiek hebben vragen over hard ingrijpen van politie bij huldiging Cambuur

De harde kern van SC Cambuur-supporters heeft alle overleg met de politie opgezegd. Dat laten ze weten in een statement op internet. Aanleiding is het harde politieoptreden afgelopen zaterdag in de Friese hoofdstad bij de huldiging van Cambuur.
Vragen over huldiging Cambuur
Op het Zaailand in Leeuwarden kwam het tot een confrontatie tussen de ME en de harde kern van Cambuur. Het is de supporters nog altijd niet duidelijk waarom er ingegrepen moest worden. De supporters zijn laaiend. Ze vinden dat de politie de zaak heeft laten escaleren.
"We hadden een goede locatie gevonden voor het toejuichen van de spelers in de helikopter", zegt bestuurslid Thijs van Beijeren van Cambuur Culture. "Ver buiten het centrum, weg van alle drukte in de stad. Dat werd ons verboden."
Omdat ze toch bij de huldiging aanwezig wilden zijn, hebben ze een andere locatie gezocht. Dat werd het Oldehoofsterkerkhof in de stad. Van Beijeren: "Daar werden we direct al aangesproken door de politie. Onze drankjes werden afgepakt en we moesten vertrekken. Zo kwamen we uiteindelijk op het Zaailand."
© Jaring Rispens
Op het Zaailand liep het even later uit de hand. Op het moment dat de helikopters net waren overgevlogen, begon het politieoptreden. Van Beijeren kan er nog steeds niet bij waarom dat nodig was.
"Nee, er was geen aanleiding. We hadden rook en vuurwerk. Niet eens extreem vuurwerk. En dan wordt er hardhandig ingegrepen. Ik snap dat niet. Je gedoogt een huldiging na promotie, je gedoogt een volle Prinsentuin met Koningsdag en dan grijp je nu in? Bij een kleine groep mensen die op dat moment niets verkeerd doet? Ik snap dat niet."

Vragen bij de politiek

Ook de Leeuwarder gemeentepolitiek eist opheldering over het politieoptreden. Het Leeuwarder Lijst 058-raadslid Otto van der Galiën zat zaterdagmiddag zelf op het terras op het Zaailand en zag van dichtbij wat er gebeurde. "Plotseling greep de politie in. Ik weet niet of er gewaarschuwd is, maar toch kwam dit vreemd over."
Van der Galiën wil daarom uitleg van burgemeester Sybrand Buma en de politiechef. "Waarom gedoog je situaties zoals het feest op het Cambuurplein na de promotie, een volle Prinsentuin op Koningsdag en bij het kampioenschap van Cambuur, maar roep je nu: ingrijpen. Ik wil weten wat het argument daarvoor is."
Volgens Van der Galiën moeten de politie en de burgemeester het beleid uit kunnen leggen aan de burgers. Die duidelijkheid ontbreekt op dit moment, vindt hij. "Ik krijg mails van mensen die op het Zaailand waren en dit ook niet begrijpen. Kortgezegd: leg het uit."
© ANP Foto
Supportersvereniging MI-SIDE laat in haar statement op internet weten dat ze al het overleg met zowel de gemeente als de politie wil opzeggen. Ze schrijven dat het er op lijkt dat "er iets moest gebeuren om voetbalsupporters en SC Cambuur in een kwaad daglicht te zetten."
Burgemeester Buma van Leeuwarden zei zaterdag in een reactie dat de situatie "absoluut onacceptabel" was en dat de politie niet anders kon dan ingrijpen.
© Jaring Rispens