PODCAST Smokkelbern #5: "Als we hadden geweten dat we Jopie zo zouden missen"

Het Joodse jongetje Joseph Schijveschuurder was in de oorlog ondergedoken bij de familie Venema in Bolsward. Als Jopie Venema was hij gelukkig met zijn Friese ouders en zijn broer en zussen. Na de oorlog werd beslist dat hij daar niet kon blijven, tot zijn grote verdriet. In aflevering 5 van de podcast Smokkelbern, met verhalen van Joodse onderduikkinderen in Fryslân, vertelt programmamaker Annet Huisman over het maken van de Fryslân DOK over Joseph. Hij voelde zich een leven lang nergens thuis.
Beluister de podcast:
In Amsterdam kwam Joseph Schijveschuurder na de oorlog bij het echtpaar Theo en Trudel van Reemst wonen, die hem als puber naar een internaat in Oost-Duitsland stuurden. Een verhuizing later met zijn gezin naar Bolsward bracht hem niet het 'thuis' terug dat hij zo miste. Een leven lang heeft Joseph zich ontheemd gevoeld. Tegenwoordig woont hij in Dresden met zijn vrouw Elfi. Hun zoon Mario heeft zich opmerkelijk genoeg wél met zijn gezin gevestigd in Bolsward.
Smokkelbern, de podcast is te beluisteren op de website van Omrop Fryslân, in de podcastapps en op Spotify. Meer informatie op omropfryslan.nl/smokkelbern.
© Omrop Fryslân
De podcast Smokkelbern wordt gemaakt door Gerard van der Veer en Karen Bies. Er is ook een Fryslân DOK-serie Smokkelbern van vijf televisiedocumentaires, gemaakt door Gerard van der Veer en Annet Huisman, te zien op NPO2 en Omrop Fryslân.
'Smokkelbern' is onderdeel van het project 'De terugkeer van de Joodse kinderen', een samenwerking van Stichting de Verhalen, Tresoar, Omrop Fryslân, Friesch Dagblad en Leeuwarder Courant.