Verplegers met maskers redden deze man van de dood, en nu komt hij terug naar het ziekenhuis

Meer dan 10 weken lang lag Andries Bekhof uit Leeuwarden op de intensive care. Hij had corona, en dokters dachten dat hij het niet zou redden. Nu is hij er weer bovenop.
Dit is het verhaal van Andries Bekhof:
Bekhof is 75 jaar oud. Vanaf 3 april tot 10 mei 2020 werd hij in coma gehouden. In totaal lag hij 72 dagen op de IC van het MCL in Leeuwarden. Dokters dachten dat hij het niet zou redden, maar wonder boven wonder herstelde hij na een lange periode in het ziekenhuis.
Voor zijn kinderen was het een onzekere tijd. Verschillende keren dachten ze dat ze afscheid moesten nemen. Bekhof zelf kreeg er niets van mee, maar in de maanden erna kreeg hij door hoe heftig het geweest is. Dat emotioneert hem nu nog. Hij schiet vol als hij vertelt dat de dood zo dichtbij was.
© eigen foto
Het was heel raar, vertelt Bekhof, toen hij wakker werd na weken van coma. Aan de ene kant wist hij dat hij in het ziekenhuis lag, maar soms dacht hij dat hij in een ruimteschip lag, of gegijzeld was door Vietnamezen. De verpleegkundigen en dokters hadden allemaal pakken aan en maskers op. Hij hoorde alleen de stem en zag de ogen.
Eén moment staat hem nog helder voor de geest. Dat was toen hij voor de derde keer negatief getest was. "Er kwam een verpleegkundige binnen en die riep: Negatief! En toen gooiden ze allemaal hun mondkapjes af! Dat was prachtig!"
Al maanden wil Bekhof het personeel van het ziekenhuis bedanken, maar de coronaregels zijn nog steeds heel streng. Je komt het ziekenhuis niet zomaar in. Omrop Fryslân zorgde voor een ontmoeting met intensivist Peter Kingma en IC-verpleegkundige Rinske de Vries. Beiden kenden hem nog goed.
Omrop Fryslân heeft maandag 3 mei de hele dag 'each foar de soarch'. Onze verslaggevers zoeken uw verhaal. Wilt u iemand in het zonnetje zetten? Een plaat aanvragen, een verhaal vertellen, of waardering uitspreken? Het kan allemaal. Van de intensive care-verpleechkundige tot uw thuiszorgmedewerker, iedereen verdient een compliment.
Wie iets kwijt wil, kan ons mailen op soarch@omropfryslan.nl.
"We noemden u de gymleraar", zegt Peter Kingma. "Er lagen wel 20 mensen op de IC toen en zo konden we mensen beter uit elkaar houden." Kingma en De Vries vonden het mooi om te zien dat het nu zo goed met hem gaat. Meerdere keren balanceerde hij op het randje van de dood.
Bekhof kwam naar het MCL met zijn zoon Jeroen. "Ik vind het zo mooi dat ik hier nu weer sta en jullie kan bedanken", zei hij. "Via jullie doe ik dat voor de hele zorg."