IC's in Noord-Nederland allemaal vol: "situatie buitengewoon ernstig"

De intensive care-afdelingen in het Noorden liggen vol, en veel operaties zijn uitgesteld of afgezegd. Dat zegt Peter van der Voort. Hij coördineert voor heel Noord-Nederland de IC-bedden. De situatie is 'buitengewoon ernstig', zegt hij. Acute zorg zou de komende week niet te garanderen zijn.
© ANP
"Alle IC's zijn vol, of hebben op zijn hoogst één bedje voor noodgevallen", zegt Van der Voort. "Het gaat dan om zo'n 70 procent patiënten uit de eigen regio en 30 procent uit andere regio's overgeplaatste patiënten.
Van der Voort komt uit Boksum. Hij is intensivist in het UMCG in Groningen. "In Groningen hebben we alle operaties van de zogenaamde klasse-3 moeten afzeggen. Dat betekent dat bijvoorbeeld geplande operaties van mensen met slokdarmkanker zijn uitgesteld."

Grens bereikt

Van der Voort deed zijn uitspraken in het nieuwsforum van Buro de Vries. "We kunnen nu nog net de acute zorg blijven verlenen, maar bereiken ook daar de grenzen. Mogelijk kunnen we ook die zorg de komende week al niet meer bieden." Van der Voort was dan ook niet te spreken over de versoepelingen van de coronamaatregelen, die deze week zijn ingegaan. "Die komen écht te vroeg."
Peter van der Voort © Omrop Fryslân, René Koster
Luister naar het bewuste fragment uit het nieuwsforum van Buro de Vries
VVD-Tweede Kamerlid Aukje de Vries uit Leeuwarden zei in het nieuwsforum dat het versoepelen een lastige politieke afweging was. "Maar het is een goede beslissing, want met alle drukte in de parken moest er een betere regulering komen van mensen die elkaar opzoeken. Maar natuurlijk wil je niet dat zoiets mensenlevens kost."

Duivels dillemma

Forumlid Oebele Brouwer, burgemeester in Achtkarspelen, had het over een duivels dilemma. "We zien op veel plekken, ook in onze gemeente, dat mensen zich niet aan de regels houden. Vooral in zogenaamde 'man caves' op industrieterreinen komen grote groepen bij elkaar, die zich nergens wat van aantrekken, en zich gedragen alsof er niets aan de hand is."
Van der Voort is ook senator voor d66. Hij verwijt de overheid onder meer dat er niet goed gecommuniceerd wordt hoe ernstig de situatie nog steeds is. "Pas als mensen op bezoek komen bij coronapatiënten vallen mensen de schellen van de ogen. Wij krijgen veel mails en brieven van familieleden die vertellen pas daar de werkelijke omvang van de problematiek onder ogen te zien."
Al het nieuws over het coronavirus is te vinden op omropfryslan.nl/corona. Daar staan ook de meest actuele besmettingscijfers van Fryslân.