Leeuwarden schept ruimte: auto's uit binnenstad, fietsplekken en hekken Prinsentuin

Vanaf vrijdag is de binnenstad van Leeuwarden iedere vrijdagmiddag en zaterdag verboden terrein voor auto's en fietsen. Gemeente Leeuwarden merkte op dat het door de versoepelingen van de coronamaatregelen weer drukker wordt in de stad. Daarom zijn er verschillende maatregelen getroffen in de binnenstad, de Prinsentuin en op de Schrans.
© Omrop Fryslân, Sian Wierda
De zaterdagmarkt aan de Nieuwestad komt op de straat te staan, in plaats van op de stoep. Zo kunnen wandelaars dus ook over de weg. Verder wil de gemeente centrale fietsenstallingen, zodat er op de stoepen in het winkelgebied ook meer ruimte ontstaat.
Binnenstadmanager Hayo Galema geeft aan dat de gemeente graag wil dat mensen op een verantwoorde manier de stad in kunnen gaan. "En dat ze afstand kunnen houden. De zaterdagmarkt komt ook op de straat. Het betekent dat het verkeer eruit moet en dat er aan de randen van het gebied geparkeerd moet worden. Het gaat echt om het winkelhart van Leeuwarden. Het wordt het domein van de wandelaar."

Eenrichtingsverkeer

De gemeente zegt ook eenrichtingsverkeer te kunnen instellen aan de Kleine Kerkstraat, Lombardsteeg, Doelesteeg en de stille kant fan de Nieuwestad. Deze straten zijn smal en vaak druk.

Prinsentuin en Schrans

Om de Prinsentuin heen kunnen hekken worden geplaats en in het park worden gastheren ingezet voor toezicht op drukte en het houden van de 1,5 meter afstand. Als het te druk is, kan het park worden afgesloten. Op de Schrans worden fietsenstallingen geplaatst naar centrale locaties op de parkeervakken in de middenstrook. Zo ontstaat er meer ruimte op de stoepen.
Galema: "Het zijn allebei plaatsen die druk bezocht worden. Er wordt beter toezicht gehouden bij de Prinsentuin op het aantal mensen dat er is. Als het nodig is, wordt het afgesloten. En bij De Schrans willen we de stoepen vrijmaken, zodat iedereen elkaar kan passeren."
Binnenstadmanager Hayo Galema