PODCAST Smokkelbern #4: "Ze zijn een leven lang bij me gebleven"

Na de oorlog mist de Joodse Jetty van der Hoek haar Friese onderduikfamilie zo erg, dat de drie zusters en broer naar Zeist verhuizen, om altijd bij Jetty in de buurt te blijven. In aflevering 4 van de podcast Smokkelbern, over Joodse onderduikkinderen in Fryslân, vertelt Jetty van der Hoek haar verhaal.
Beluister de podcast:
Jetty van der Hoek is in Utrecht in de onderduik geboren. Als baby van enkele maanden oud wordt ze naar Bovenknijpe (nu De Knipe) in Fryslân gesmokkeld. De familie Van der Molen bestaat uit drie ongetrouwde zussen en een broer, die met de komst van Jetty een nieuw gezin stichten.
Na de oorlog blijkt dat Jetty's ouders en broertje op andere onderduikadressen de oorlog hebben overleefd. Ze nemen Jetty weer bij zich, maar het kost ze de grootste moeite samen een toekomst op te bouwen. Jetty mist haar Friese 'ouders', en dat is wederzijds. De familie Van der Molen neemt een opmerkelijk besluit: ze verhuizen naar Zeist, om zo bij Jetty in de buurt te zijn.
Smokkelbern, de podcast is te beluisteren op de website van Omrop Fryslân, in de podcastapps en op Spotify. Meer informatie op omropfryslan.nl/smokkelbern.
© Omrop Fryslân
De podcast Smokkelbern wordt gemaakt door Gerard van der Veer en Karen Bies. Er is ook een Fryslân DOK-serie Smokkelbern van vijf televisiedocumentaires, gemaakt door Gerard van der Veer en Annet Huisman, te zien op NPO2 en Omrop Fryslân.
'Smokkelbern' is onderdeel van het project 'De terugkeer van de Joodse kinderen', een samenwerking van Stichting de Verhalen, Tresoar, Omrop Fryslân, Friesch Dagblad en Leeuwarder Courant.