Oproep gemeente Leeuwarden: "Kom niet meer naar de Prinsentuin, het is te druk"

Gemeente Leeuwarden heeft net voor 17.00 uur opgeroepen om niet meer naar de Prinsentuin te komen. Je kunt over de koppen wel lopen, zo druk is het op Koningsdag in de Prinsentuin. Grote hoeveelheden groepjes op kleedjes, veel bootjes en oranje outfits. Koningsdag wordt er door een paar duizend man gevierd, met muziek en tassen vol drinken. In en om het park waren al tientallen BOA's, politieagenten en beveiligers aanwezig, maar eerder op de dag werd er nog niet ingegrepen.
Verslaggever Auke Zeldenrust in de Leeuwarder Prinsentuin
Het werd drukker en drukker in het stadspark. Daarom hebben burgemeester Sybrand Buma en de handhaving in overleg besloten tot het advies om niet meer te komen. De bezoekers die in het park zijn, mogen er wel blijven. Dit in tegenstelling tot sommige andere steden in het land, waar er wel voor gekozen is om drukke parken te ontruimen.
"Het is een landelijk beeld," erkent een woordvoerder van gemeente Leeuwarden. "We spreken mensen aan op gedrag en we handhaven op excessen." Burgemeester Sybrand Buma wilde zelf niet reageren op het besluit.
De BOA's handhaafden vooral op overlast met betrekking tot geluid en drank. De coronamaatregels worden echter niet al te veel gehandhaafd. "We gaan er niet met gestrekt been in," gaf een woordvoerder van gemeente Leeuwarden aan. Toch was het ook voor BOA's wel een nieuwe situatie. Een van hen zei: "Het is niet te geloven, sinds corona heb ik dit nog niet meegemaakt hier in de Prinsentuin."

"Moet kunnen"

De jongeren op het gras hebben er minder moeite mee. "Moet kunnen," zegt iemand. Een ander zegt: "Zo hoort het eigenlijk. Het is jammer van corona, maar anders zou het ook zo zijn. Ik ben er niet bang voor. Ik kan me wel voorstellen dat mensen verbaasd zijn. Vooral oudere mensen misschien."
It is smoardrok yn de Ljouwerter Prinsetún
Veiligheidsregio Fryslân adviseert mensen om in de eigen omgeving te blijven. "Het is heel begrijpelijk, maar absoluut niet verstandig. Dus blijf vooral weg uit de Prinsentuin op dit moment," zegt Wendy Geertsma van de Veiligheidsregio. Volgens haar valt het verder in de provincie mee wat drukte betreft.
Wendy Geertsma van Veiligheidsregio Fryslân
Het is niet de eerste dag dat het druk is in het park, eind maart waren er ook al twee zomerse dagen waarop het druk was in het park. Volgens de gemeente was het toen 'beheersbaar.' Maar ook toen hielden bezoekers niet allemaal rekening met de coronamaatregelen.
Verslaggever Auke Zeldenrust net na 17.00 uur in de Prinsentuin