Topteams kunnen eerder terecht op zomerijs: "Was even duwen en trekken"

De schaatsers van commerciële topteams kunnen al vanaf 21 juni terecht op het zomerijs van Thialf. Dat is twee weken eerder dan gepland. De 400-meterbaan zou eigenlijk op 5 juli opengaan.
© Jumbo-Visma
Vanwege de Olympische Spelen in februari van 2022 hadden de teams echter gevraagd of de baan ook eerder open kon. Dat zou beter passen in de 'optimale planning' voor het olympisch seizoen.

Kosten

Twee weken eerder open betekent heel veel meer kosten voor de ijsbaan, maar dat is opgelost. "Het is echt een gezamenlijke inspanning geworden", zegt technisch directeur Remy de Wit van de KNSB. "Topteams betalen mee, NOC*NSF neemt een deel van de kosten op zich en ook de KNSB draagt bij. Met het resultaat ben ik hartstikke blij, want juist in een olympisch seizoen wil je op geen enkel vlak concessies doen."
Ook de directeur van Thialf, Marc Winters, is blij: "Niet alleen het gegeven van twee weken extra ijs is positief, maar vooral het snelle schakelen tussen alle partijen onderstreept de goede samenwerking."

Meebetalen

Alleen de teams die mee hebben betaald aan het ijs, mogen er gebruik van maken. Dat gaat om Jumbo-Visma, Reggeborgh, Zaanlander en Worldstream. "Het was even wat duwen en trekken, maar samen zijn we er uitgekomen. En dat is mooi, want twee weken extra ijs in de zomer is voor onze planning gewoon enorm belangrijk", zegt Jac Orie, coach van Jumbo-Visma.