Nieuw informatiecentrum op Schiermonnikoog opent zaterdag: "Alles onder één dak"

Het nieuwe informatiecentrum Het Baken op Schiermonnikoog wordt komende zaterdag geopend. Deze week worden de laatste puntjes op de i gezet, zodat de eerste toeristen in de meivakantie naar binnen kunnen. In het nieuwe centrum werken Natuurmonumenten en VVV Schiermonnikoog samen.
De bouw van een nieuw centrum was al jaren een wens van de verschillende partijen. Het oude gebouw van de VVV en het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten waren verouderd. Om de nauwere samenwerking tussen de partijen te verbeteren, was een nieuwe, centrale locatie onmisbaar. Bezoekers kunnen daar terecht voor algemene informatie en excursies, maar ook voor tentoonstellingen over de natuur op Schiermonnikoog.

Alles onder één dak

"Het was heel belangrijk dat het samen zou gaan", vertelt Mia Michels, coördinator vanuit Natuurmonumenten. "Vooral om de bezoeker onder één dak alles te kunnen bieden. Voorheen was het op verschillende locaties. Dit is beter en duidelijker, vooral ook voor de toeristen."
© Omrop Fryslân, Mats Gies
Over de locatie, aan de Reeweg in het dorp, was de afgelopen jaren nog wel wat discussie. Diverse eilanders waren bang dat het daar te druk zou worden door de komst van het nieuwe informatiecentrum. Die zorgen zijn volgens Michels grotendeels weggenomen en voor de drukte zijn voorzieningen getroffen.
Ook Joke Eijer, coördinator namens de VVV op Schiermonnikoog, kijkt uit naar de opening komende zaterdag. "Het is nu al lekker druk op het eiland en dat zal volgende week in de meivakantie ook zo zijn. Er mogen vanwege de coronaregels wel maar acht mensen tegelijkertijd binnen zijn, maar zij kunnen al wel gebruikmaken van de mogelijkheden."
© Omrop Fryslân, Mats Gies