Ferwerter (35) krijgt 13 jaar cel voor mishandeling van ex-vriendin en brandstichting

Een man uit Ferwert is veroordeeld tot een celstraf van 13 jaar, omdat hij precies een jaar geleden zijn ex-vriendin ernstig mishandelde en daarna haar huis in brand stak. Het 3-jarige dochtertje van de vrouw lag toen boven te slapen. De straf komt overeen met de eis van Justitie.
© Omrop Fryslân, Ben de Jager
De man, nu 35 jaar oud, had een relatie met het slachtoffer: een vijf jaar jongere vrouw. Hij was getrouwd met een ander. In de nacht van 26 op 27 april stak hij de woning aan De Schans in Dokkum in brand, nadat hij het slachtoffer ernstig mishandeld had.

Bloed onder de garagedeur

Volgens justitie was het een 'buitengewoon gewelddadig' delict. toen de politie kwam, lag de vrouw zwaargewond in de garage, terwijl de woning in brand stond. Bloed liep onder de garagedeur door, en de woning stond vol met rook. Het dochtertje van de vrouw, toen drie jaar oud, lag boven op bed. Dat wordt de man nu zwaar aangerekend.
De vrouwe was ernstig gewond aan haar hoofd. Bloedsporen in de woning wezen erop dat ze vanaf de trap de garage ingesleept was. Dokters dachten een tijdlang dat ze het niet zou overleven. De rechter zou later zeggen dat de vrouw 'bijna doodgeslagen' was.

Naakt door de weilanden rennen

De man werd vrijwel meteen aangehouden. Hij was die nacht twee keer thuisgekomen. Eén keer naakt, en één keer met een emmer schoonmaakspullen in de auto. Hij had tegen zijn vrouw gezegd dat hij die nacht niet kon slapen, en daarom bloot door de weilanden en de sloten gerend heeft. Zijn kleren zijn nooit teruggevonden.
De officier van Justysje zei dat de man zijn kleren had weggegooid, om sporen te wissen. De man vertelt daar steeds een ander verhaal over, en wilde niet meewerken aan een psychologisch onderzoek, zei de officier.

Schadevergoeding

De man is nu veroordeeld voor poging tot doodslag en brandstichting. Hij moet 13 jaar de cel in, en hij moet de vrouw een schadevergoeding betalen, van meer dan 45.000 euro. Het grootste deel daarvan is voor immateriële schade.