Nieuwe Leeuwarder veemarkt is klaar; "Hoop 5 mei eerste vee te verhandelen"

De nieuwe Leeuwarder veemarkt is bijna klaar. De laatste puntjes moeten nog op de i, maar over zo'n twee weken kan het eerste vee worden verhandeld op de nieuwe locatie. De veemarkt verhuist dan van het WTC Expo naar het Leeuwarder industrieterrein De Hemrik.
Nieuwe Leeuwarder veemarkt
Een poos was het onzeker wanneer de veemarkt kon starten. Het bedrijf Pol Infratechniek, de buurman, had bezwaar aangetekend tegen de komst. De Raad van State veegde dat vorige week van tafel. Er lopen nu nog een aantal procedures, maar dat kan de opening waarschijnlijk niet tegenhouden.
"Een nieuwe vloer ligt er in", zegt Andries Kingma. De voorzitter van de Leeuwarder veemarkt geeft een rondleiding over het nieuwe terrein aan de rand van Leeuwarden. "In de vloer zit overal goede afvoer. Het water kan goed weglopen. Dat is goed voor de hygiëne." De afgelopen tijd is er hard gewerkt aan de nieuwe locatie. In de grote hal staan overal vakken van roestvrijstalen hekken.

Groen licht van de NVWA

"We hebben nu ook groen licht van de NVWA", zegt Kingma. Alles binnen en buiten voldoet aan de strenge regels van de Voedsel en Warenautoriteit." Er is goed nagedacht over aanvoerlijnen van vee. Er zijn meerdere plekken waar de dieren gelost kunnen worden. Daarbij houden we dan ook weer goed rekening met het dierenwelzijn."
Andries Kingma
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Ook alle aanvoerroutes zijn gescheiden. Vrachtwagens worden ontsmet voordat ze het terrein opkomen en als ze gelost hebben, moeten ze worden schoon gespoten in een speciale wasstraat. Daarbij wordt er rekening gehouden met vervuiling, zegt Kingma. "Het water wordt op alle plekken gezuiverd. Het kan dan goed worden afgevoerd op het riool."
"Het is van belang dat aanvoerroutes worden gescheiden. Dat geldt ook voor bezoekers. Dat is veel beter voor de hygiëne." Kingma wijst op een apart gebouw. De bezoekers moeten daarlangs voordat ze naar binnen kunnen. De schoenen of laarzen worden ontsmet en ze krijgen daar een stofjas.
Het laatste dat af moet, is de kantine. De keuken wordt deze week nog geplaatst denkt Kingma. "Als alles meezit dan hopen we op 5 mei het eerste vee te kunnen verhandelen."
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
De veemarkt zat al zo'n 40 jaar bij het WTC in Leeuwarden. Door de komst van het nieuwe Cambuurstadion en andere bedrijven daar, was er geen plek meer voor de veemarkt.