Studentenvereniging Osiris haalt fietsend geld op voor goede doelen

Fietsen, skeeleren, een silent disco, bingo en schilderen. Studenten van studievereniging Osiris uit Leeuwarden organiseerden deze week verschillende activiteiten om geld op te halen voor twee goede doelen. Ze willen de vereniging onderhouden nu die al een jaar stilligt, daarnaast halen ze ook geld op voor het zorgpersoneel van ziekenhuis MCL in de stad.
"Het zware deel komt nu, maar we hebben getraind"
Elk jaar probeert de studentenvereniging met verschillende activiteiten om geld op te halen voor goede doelen. Dit jaar moest dat volledig coronaproof gebeuren. De studenten kozen voor het MCL als goed doel, omdat de medewerkers in de zorg zo hard hebben gewerkt afgelopen jaar.
"Zij hebben in deze tijden wel een extra steuntje verdiend", zegt de voorzitter van Osiris, Arend Kroos. Voor de eigen vereniging is gekozen omdat de omzet van de bar het het afgelopen jaar zwaar had.
© Omrop Fryslân, Alle Faber
De week met activiteiten wordt zaterdag afgesloten met een fietstocht van 75 kilometer door Fryslân. Sommige studenten wonen al meer dan een jaar in Leeuwarden, maar zijn nog niet buiten de stad geweest. Nu fietsen ze van Leeuwarden naar Scharnegoutum, Akkrum, Grou en Warten. "Het is wel mooi hier, met al die weilanden, bruggetjes en poortjes waar we langskomen", vertelt studente Eline Huizinga, die met de tocht meedoet.
Eline fietst samen met bestuursgenootje Lieke Lont. Ze hebben bij Scharnegoutum zo'n 25 kilometer op de teller staan en moeten nog 50 kilometer tegen de wind in terug naar Leeuwarden. "Het zware deel komt nu, maar we hebben wel getraind", zegt Lont. "Je fiets niet zomaar 75 kilometer op één dag", vult Huizinga aan.
De teller van de inzamelactie staat op dit moment op ongeveer 2000 euro. De studenten hopen uiteindelijk 3000 binnen te halen.
Verslaggever Maaike van der Hoek bij de post in Scharnegoutum