Omrop TIP: Joodse kinderen in Holwerd, Blija en Ferwert

In de dorpen Holwerd, Blija en Ferwert aan de Friese waddenkust hebben in de oorlog tientallen Joodse kinderen ondergedoken gezeten. Deel twee van de Fryslân DOK-serie 'Smokkelbern' is getiteld 'Aan het einde van de wereld'. Te zien op zaterdag 24 april bij NPO2 en op zondag 25 april bij Omrop Fryslân. Ook is er op zondag 25 april een talkshow, live op televisie.

Aan het einde van de wereld

Het uitgestrekte plattelandsgebied aan de Friese waddenkust bleek een veilige plek voor Joodse kinderen. Hier, 'aan het einde van de wereld', zorgden dominees, dokters en andere plaatselijke notabelen met de andere dorpsbewoners voor onderdak. In Fryslân DOK interviews met Ellen Israel en Ron de Pauw, die als kind hier de oorlog doorbrachten.

Duitse soldaten

Amateurhistoricus Jan van der Velde beschrijft de situatie in Holwert. "Hier zaten tientallen Joden ondergedoken en ook veel kinderen. Er waren wel Duitse soldaten in het dorp, maar die maakten er geen werk van. Ze waren zogezegd 'voor hun nummer' in dienst."
Jan van der Velde wiist skûlplak foar ûnderdûkers © Omrop Fryslân

Jetty van der Hoek

De onderduikperiode heeft op veel Joodse kinderen een diepe indruk gemaakt en bepaalt zelfs nu nog hun levens. Jetty van der Hoek kwam als baby terecht bij de familie Van der Molen in het dorpje De Knipe. Drie ongetrouwde zussen en hun broer zorgden met zijn vieren voor haar.
Jetty van der Hoek © Omrop Fryslân

Ze waren er altijd voor me

Toen Jetty na de oorlog terugging naar haar eigen ouders in Utrecht, kon ze moeilijk wennen. De Friese familie kwam eerst tijdelijk, en later zelfs definitief naar het midden van het land om in haar buurt te blijven. "Ze waren er altijd voor me", zegt Jetty.
Betsy, Jan, Minke en Lamkje van der Molen © Omrop Fryslân

Smokkelbern Fryslân DOK en podcast

De vijfdelige Fryslân DOK-serie en de podcast 'Smokkelbern' vertellen de verhalen van de Joodse kinderen die in 1942 en 1943 door studenten vanuit Amsterdam naar Fryslân werden gesmokkeld. Honderden kinderen overleefden zo de oorlog.

Live TV-uitzending op zondag 25 april

Op zondag 25 april om 17.00 uur is er een live TV-uitzending over de Smokkelbern. Een talkshow met gasten, unieke filmbeelden uit de oorlog en live 'zoom'-contact met de Joodse kinderen in binnen- en buitenland. De talkshow wordt herhaald om 21.00 en 23.00 uur.

Fryslân DOK Smokkelbern deel 2 'Aan het einde van de wereld'

Zaterdag 24 april NPO2 15.30 uur (herhaling 25 april 13.10 uur)
Zondag 25 april Omrop Fryslân 18.00 uur (herhaling 19.00 uur, 20.00 uur en 22.00 uur)
Fryslân DOK wordt Nederlands ondertiteld.
Meer verhalen en interviews? Luister naar Smokkelbern, de podcast