Zo werd Cambuur weer een kampioensclub

SC Cambuur kan kampioen worden van de eerste divisie. Cambuurdirecteuren Gerald van den Belt en Ard de Graaf zijn de architecten achter dat succes. Om dat te begrijpen moeten we terug naar het voorjaar van 2019. Cambuur verloor toen met 2-1 de uitwedstrijd tegen Jong AZ, in een bijzonder mistroostige entourage. Het was een traumatische ervaring voor de beide heren. Op de terugreis hebben ze de hele rit met elkaar gebeld. Belangrijkste conclusie: het moet anders.
Sjoch hjir hoe't Cambuur in kampioensklup wurden is
De mannen maakten een plan. Daar stond in dat ze een "type Henk de Jong" vast wilden leggen. De Jong is dan nog trainer bij De Graafschap, maar maakt ook kenbaar dat hij terug wil naar het noorden, vanwege privé-omstandigheden. Als de directie hem uitnodigt voor een gesprek is hij meteen enthousiast. Hij gelooft in het plan.
Maar daarmee zijn ze er nog niet. Er moet meer geld komen.
Heren van Cammingha
Een groep van zo'n 30 mensen, onder de naam "Heren van Cammingha", draagt in totaal een miljoen euro bij aan het spelersfonds. Daarmee kan de selectie versterkt worden. En nu, twee jaar later, kan Cambuur kampioen worden, in de uitwedstrijd tegen Jong AZ. En daarmee is de cirkel rond.
De wedstrijd tussen Jong AZ en SC Cambuur is te volgen in een extra sportprogramma. Presentator Arjen de Boer ontvangt oud-Cambuurspeler René van Rijswijk in de studio. Vanuit het AFAS-stadion in Alkmaar komt het verslag van Geert van Tuinen en Andor Faber. De wedstrijd zelf begint om 21:00 uur. Als Cambuur meer punten pakt dan De Graafschap, dat tegelijkertijd speelt tegen Almere, zijn de Leeuwarders kampioen. Daarom is er ook een verslaggever bij die wedstrijd.
Het extra sportprogramma begint om 20:00 uur.