Stichting teelt fruit en groente voor minima in gemeente Heerenveen

In Nieuwehorne zijn meer dan 1.000 fruitbomen en -struiken geplant waarvan minimagezinnen in de toekomst de vruchten van kunnen plukken. Het gaat om een initiatief van Stichting Sociaal en Vitaal. De organisatie heeft tien hectare landbouwgrond in gebruik gekregen om fruit en groente te telen. Studenten en docenten van het Nordwin College helpen daarbij.
Gezonde tuin voor minima
Doel is om gezinnen die het financieel niet breed hebben, te voorzien van lokaal, gezond en vers eten. Gezonde producten zijn vaak duurder dan ongezond voedsel, zegt Loraine Westerneng, coördinator van Stichting Sociaal en Vitaal. "Daardoor is het lastiger voor mensen met een smalle beurs om gezond en lokaal te gaan eten. Wij vinden dat daar verandering in moet komen."
© Omrop Fryslân, Jantine Weidenaar
De stichting heeft een planning gemaakt, zodat er elke keer iets nieuws wordt geplant en ze de gezinnen steeds iets anders kunnen aanbieden. Vanaf deze zomer kunnen waarschijnlijk vijftig gezinnen elke week van verse groente, aardappelen en eieren genieten.
Westerneng zou graag zien dat het initiatief wordt gekoppeld aan het sociaal beleid van de gemeente Heerenveen. Zo zouden de mensen die het gezonde eten krijgen, beter kunnen integreren door te helpen bij de werkzaamheden of iets anders kunnen terugdoen voor de maatschappij.
Verslaggever Jantine Weidenaar praat met Loraine Westerneng
Wat is er allemaal al de grond ingegaan?