Noardeast-Fryslân: "Maak een einde aan gaswinning rondom de Waddenzee"

Er moet een einde komen aan gaswinning onder de Waddenzee en onder land. Die oproep doet het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Noardeast-Fryslân. In een brief aan informateur Herman Tjeenk Willink schrijft het college dat de schade die de winning veroorzaakt niet langer acceptabel is. De plannen voor winning bij Ternaard moeten dan ook meteen van tafel, vindt het college.
Stil protest tegen gaswinning in Ternaard © Omrop Fryslân, René Koster
Er moet, zo vindt het college, eerst goed inzicht komen in de effecten van de gaswinning en het "hand aan de kraan"-principe. Daarover deed eerder de Tweede Kamer ook al een uitspraak. De risico's zijn te groot, zo staat in de brief. "De gevolgen die deels onomkeerbaar zijn, zijn in ons kwetsbare gebied niet langer acceptabel."

"Tot de laatste drup uitgewrongen"

Het lijkt erop, zo schrijft het college, dat de kleine velden tot de laatste drup worden uitgewrongen. "Terwijl in Groningen de gaskraan wordt dichtgedraaid (..) wordt bij ons een omgekeerd lijn ingezet." Ze vinden het ook niet acceptabel dat de conclusies die zijn getrokken uit de Groninger situatie nog niet hebben geleid tot een besluit om hier ook te stoppen met de winning.
"We weten allemaal wat er gebeurt en gebeurd is in Groningen. Dat schrikbeeld zit er goed in", zegt wethouder Ester Hanemaaijer. "In onze gemeente is laatst nog een aardbeving gemeten. Dat soort taferelen willen wij hier gewoon niet."

Opbrengst in regio

De gemeente Noardeast-Fryslân komt ook met een voorstel: laat de opbrengst voor een deel in de regio. Dat kan helpen bij de energietransitie, om van het gas af te komen, en helpen bij het versterken van de leefbaarheid in het gebied.
"Op het moment dat de minister zegt ermee door te gaan, dan vinden wij dat er middelen het gebied in moeten vloeien", zegt Hanemaaijer. "Ook met terugwerkende kracht voor de gaswinning van de afgelopen jaren."
Eerder liet ook de provincie de informateur al weten fel tegenstander te zijn van gaswinning onder land en onder de Waddenzee.
Wethouder Esther Hanemaaijer