Cambuur-helikopter op aanvraag: "Niet alleen voor harde kern, maar voor alle supporters"

Anderhalf uur lang helikopters die op aanvraag boven Leeuwarden vliegen op 300 meter hoogte, met daarin de spelers van SC Cambuur en een camera om het allemaal vast te leggen. Dat is de huldiging die burgemeester Sybrand Buma op 1 mei voor ogen heeft wanneer Cambuur de Keuken Kampioen Divisie wint. "Zo kan iedereen het team huldigen. We kijken niet alleen naar de harde kern, maar ook naar die grote groep Leeuwarders die supporter zijn en zich juist altijd netjes aan de regels houden," zegt Buma.
Het feest na de promotie © ANP
Het 'nu toch wel heel dichtbij zijnde kampioenschap' van Cambuur houdt Leeuwarden wel in z'n greep, merkt Buma op. "We hebben zitten denken: wat kunnen we doen om tocht een feest te vieren zonder een huldiging doen zoals andere jaren? Want helaas kunnen we niet met duizenden mensen op het Oldehoofsterkerkhof staan." Dat heeft natuurlijk met de coronamaatregelen te maken.
Het gaat om twee helikopters, drie keer een halfuur vliegen. De bedoeling is nu dat supporters vanuit hun eigen tuinen, balkons en straten het kampioenschap vieren. Dat kan door met vlaggen te zwaaien. "De druk op de intensive care- en covid-afdelingen is nog altijd enorm hoog. Binnen de huidige coronamaatregelen is daarom absoluut geen mogelijkheid voor een traditionele huldiging," zo liet de gemeente eerder weten.
Burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden
Zo kwam de gemeente op het helikopterplan. "Mensen kunnen aangeven om bij hen langs te vliegen omdat ze bijvoorbeeld wat moois hebben om te laten zien. Het liefst natuurlijk de kleuren geel-blauw. Zo is er een huldiging richting de lucht. We hebben gesproken met vertegenwoordigers van de verschillende supportersclubs." Volgens Buma waarderen ze het dat er het maximale gedaan wordt.

Camera en aanvraag

Zo'n helikopter kan niet heel Fryslân overvliegen, geeft Buma toe. "Maar we doen het maximale wat kan binnen de coronamaatregelen. De helikopter zal zo'n 300 meter boven de stad vliegen. De spelers zien wat mij betreft overal geel en blauw. We zijn er ook mee bezig om te organiseren dat er in de helikopter een camera is, zodat je ze ook kunt volgen als ze richting je huis vliegen." Waarschijnlijk kun je straks online een aanvraag doen voor de helikopter.

Meeste supporters bleven thuis

Het is georganiseerd om te voorkomen dat mensen de straat op gaan. "De ervaring van vorige week is dat een aantal supporters de neiging heeft om de straat op te gaan. Maar duidelijk is ook dat het grootste deel van de supporters thuis is gebleven. Voor een aantal supporters is er ruimte in het stadion op 30 april, maar ook niet voor iedereen. En ik hoop dat mensen zelf beseffen dat de straat op gaan gevaarlijk is."
De wedstrijd tussen Jong AZ en SC Cambuur begint vrijdagavond om 21.00 uur, maar het extra sportprogramma van Omrop Fryslân is er al om 20.00 uur. Presentator Arjen de Boer ontvangt oud-Cambuurspeler René van Rijswijk in de studio. Vanuit het AFAS Stadion in Alkmaar komt het verslag van Geert van Tuinen en Andor Faber. Bovendien is er contact met De Vijverberg, waar Almere City speelt tegen De Graafschap. Die wedstrijd is ook van belang voor Cambuur.