Wildbeheerders zetten drone in om reekalfjes te beschermen tegen maaimachines

De wildbeheerders van WBE It Bûtenfjild gaan dit voorjaar bij Wâlterswâld het veld in met een drone die warmte kan zien. Zo hopen ze reekalfjes te vinden die anders in de maaimachines van boeren kunnen raken, omdat de jonge dieren verstopt zitten in het hoge gras.
Jan Tsjerk Dijkstra en Jasper Zwarts © Omrop Fryslân
De organisaties beheert een gebied van 15.000 hectare. Ze hebben de drone voor enkele maanden in bruikleen gekregen van bouwbedrijf Dijkstra Draisma, vertelt wildbeheerder Sape Dijkstra van WBE It Bûtenfjild. "Het was voor ons een te kostbare aangelegenheid om hem zelf aan te schaffen." De drones worden in de bouw gebruikt om bouwwerken te inspecteren. Dit soort drones worden ook wel gebruikt bij het weidevogelbeheer.
Het probleem bij reekalfjes is dat ze niet wegrennen voor de grote maaimachines, maar zich verschuilen. "Als ze iets horen, drukken ze zich plat tegen de grond, waardoor ze nog slechter te vinden zijn en bijna onzichtbaar zijn vanuit de trekker. Dan maait de boer eroverheen", zegt Dijkstra. Hij heeft geen exacte cijfers, maar denkt dat er zo'n tweehonderd kalfjes in het jaar slachtoffer worden van de maaimachines.
Sape Dijkstra © Omrop Fryslân, Jantine Stoffers
Verslaggever Jantine Stoffers praat met Sape Dijkstra
In de drone zit een warmtebeeldcamera. "Die camera laat heel duidelijk zien of er zo'n kalfje ligt in het hoge gras en op die manier kunnen we ze opsporen, vertelt dronepiloot Jasper Zwarts. Het beste is om 's ochtends vroeg het veld in te gaan, omdat dan het temperatuurverschil tussen de grond en het kalfje het grootst is.
Wanneer er een reekalfje is gevonden, wordt er een markering geplaatst. Daarna wordt het kalfje weggehaald. "Wij halen ze er weg door ze vast te pakken met een jutezak of een grote toef gras. We moeten voorkomen dat er menselijke geuren aan dat kalfje komen. Dan verplaatsen we ze naar een plek waar niet wordt gemaaid, met veel schaduw en niet te ver van de plek waar het kalfje is gevonden", legt Zwarts uit. Op die manier kan de moeder het jong snel terugvinden.
Dronepiloten Jan Tsjerk Dijkstra en Jasper Zwarts leggen uit hoe het werkt