Q&A: "De Haan moet bij Heerenveen creatief zijn met beperkt budget"

Ferry de Haan wordt met ingang van het nieuwe seizoen technisch manager van SC Heerenveen. Hij was de laatste ruim acht jaar algemeen directeur van Excelsior en eerder speelde hij bij het Feyenoord dat in 2002 de UEFA Cup won. De Haan is een opvallende keuze, want hij heeft nog niet eerder als technisch eindverantwoordelijke in het betaalde voetbal gewerkt.
Sportverslaggever Arjen de Boer legt uit welke opdracht De Haan in Heerenveen krijgt.
© Omrop Fryslân
SC Heerenveen haalt een technisch directeur van Excelsior, een eerstedivisieclub. Wat zegt dat? Mag je daaruit concluderen dat de clupb qua uitstraling en status niet meer interessant genoeg is voor grote namen?
"Heerenveen heeft nooit een grote naam gehad als technisch directeur. Het waren met Yme Kuiper, Johan Hansma en Hans Vonk vaak echte clubmensen. En laten we eerlijk zijn, Gerry Hamstra was ook geen grote naam. En in 2019 werd Ferry de Haan nog gevraagd door Feyenoord als opvolger van Martin van Geel. Daar heeft hij toen voor bedankt, maar daaruit blijkt dat hij op de radar heeft gestaan bij een grote club."
Is Ferry de Haan de beste keuze?
"Hij komt van de derde club uit Rotterdam en gaat nu naar de grootste club uit het noorden, dus dat is wel opvallend. Hij heeft veel ervaring in de voetbalwereld, maar niet als technisch manager. Al zal zijn netwerk in Rotterdam en omgeving goed zijn. Onder zijn leiding maakte Excelsior in 2014 de sprong naar de eredivisie en heeft de club zich erg ontwikkeld."
"Mensen van Excelsior zijn sowieso populair in het noorden. Wouter Gudde (technisch directeur) en Adrie Poldervaart (assistent-trainer) hebben eerder al de overstap gemaakt naar FC Groningen."
Waren er wel andere kandidaten?
"Michel Jansen is momenteel hoofd jeugdopleiding bij SC Heerenveen en hij heeft bij de clubleiding kenbaar gemaakt dat hij de taken van Gerry Hamstra graag wil overnemen. Vaak heeft een interne kandidaat een streepje voor, maar de club heeft nu gekozen voor een externe kandidaat."
Ferry de Haan © SC Hearrenfean
Wat is de staat van dienst van Ferry de Haan, wat heeft hij gepresteerd bij Excelsior?
"In zijn actieve voetbalcarrière stond hij alleen bij Rotterdamse clubs onder contract. Bij Feyenoord won hij in 1999 de landstitel en de Johan Cruijffschaal. En in 2002 de UEFA Cup. In de finale mocht hij vijf minuten meedoen en pakte hij nog vlug een gele kaart. De laatste jaren stond hij onder contract bij Excelsior."
"Daarna heeft hij verschillende functies gehad bij Excelsior. Eerst als jeugdtrainer, daarna als commercieel manager en de laatste ruim acht jaar als algemeen directeur. In die periode was hij ook eindverantwoordelijk op technisch gebied."
Wat wordt zijn belangrijkste taak bij SC Heerenveen?
"Creatief zijn met een beperkt budget, dat kon Gerry Hamstra als geen ander. Hij huurde spelers als Sam Lammers en Sven Botman, die daarna werden verkocht aan grutte clubs. Maar Hamstra had er wel voor gezorgd dat Heerenveen een doorverkooppercentage kreeg. En denk alleen maar aan het succes van Chidera Ejuke, die voor 2 miljoen werd gehaald en voor 12 miljoen werd verkocht."
Gerry Hamstra, de vorige technisch directeur, is vertrokken omdat hij gefrustreerd was dat hij vaak zijn beste aankopen al na een jaar weer moest verkopen om de financiële tekorten van de club te dichten. Hoelang denk je dat Ferry de Haan het gaat volhouden?
"Dat is niet veranderd. De visie van Heerenveen is nu eenmaal dat ze jong talent verder willen ontwikkelen om ze daarna voor grote bedragen te verkopen. Ik denk dat De Haan dat wel is gewend, want de beste spelers blijven uiteraard ook niet bij Excelsior."
Verschillende spelers hebben al aangegeven na dit seizoen weg te willen: Mitchell van Bergen en Joey Veerman. Kan Ferry de Haan ze nog op andere ideeën brengen denk je?
"Nee, dat denk ik niet. Voor de ontwikkeling van Joey Veerman is het ook het beste om de stap naar de nationale top te maken. Aan De Haan de taak daar een miljoenenbedrag voor te krijgen. Met dat geld kan Heerenveen dan weer op zoek naar nieuwe kroonjuwelen."