'Reeën doodschieten is oplossing voor ongelukken op Ameland, maar regels zijn te streng'

Nadat deze week op Ameland in één dag twee auto's total loss raakten bij ongelukken met reeën, roepen jagers op het eiland de provincie op om het schieten van reeën op meer plekken toe te staan. Ze zeggen dat de populatie nu niet in de hand te houden is, en uit protest schieten ze nu helemaal geen reeën meer. Op Terschelling speelt hetzelfde.
In warskôgingsboerd op It Amelân © Shutterstock.com (MyImages - Micha)
De jagers maken zich al langer zorgen over de reeën op het eiland. Nu zijn ze boos. "Er gebeuren te veel ongelukken. De gemeente kan de veiligheid niet garanderen", zegt wildbeheerder Robert Oud op Ameland. Sinds 1 januari mag er op Ameland en Terschelling alleen op reeën geschoten worden op plekken waar eerder reeën zijn doodgereden. Die plekken worden hotspots genoemd.

Schieten op toeristen mag niet

Op hotspots schieten, kan vaak niet, omdat ze in woonwijken of bij recreatiegebieden liggen. Jagers willen van de hotspots af, zegt Oud. "Je ziet hoeveel ongelukken hier gebeuren. Op de Ballumerweg zijn er deze week twee op één dag gebeurd. Twee drachtige reeën, en na de aanrijding lagen de kalfjes lagen ernaast op straat. Dat is gewoon te gek voor woorden."
Er wordt geen rekening gehouden met de uitzonderlijke positie van een eiland, zegt OIud. Je kunt niet middenin de zomer bij bungalows of campings schieten. "We zitten hier met veel toeristen en op die hotspots ook. Wij willen de dieren juist bij die hotspots vandaan hebben. We moeten meer, net als voorheen, het hele eiland beheren."
De regels worden gemaakt door de Friese Faunabeheereenheid. Robbert de Vries van die organisatie zegt in een reactie: "Begin maar eens op plekken waar het wel kan om de populatie wat te beperken, en dan zien we wel hoe ver we komen. Op Ameland zeggen ze dat het vanwege de toeristen alleen op de oostpunt van het eiland kan, maar zover zijn wij als Faunabeheereenheid nog niet."
De jagers op het eiland zeggen dat er een plan gemaakt is over het indelen van de jachtzones, waar partijen als het Fryske Gea, Staatsbosbeheer, de gemeente Ameland en de Wildbeheereenheid van het eiland achter staan, maar dat is niet overgenomen door de Friese Faunabeheereenheid, die over de jacht gaat.
"Dat plan is zo in de prullenbak gegooid. Ze zeiden: 'We willen alleen op de hotspots en verder niet.' Het zijn goeie bestuurders, maar ze moeten zich niet bemoeien met wat er in het veld gebeurt", zegt Oud. "Dat moet je aan de jagers overlaten."