Kabinet komt met versoepelingen: "Maar het vergt gezond verstand van ons allemaal"

Het kabinet heeft dinsdagavond op een persconferentie zeven verruimingen van de coronamaatregelen aangekondigd. De meesten daarvan gaan vanaf 28 april in. Demissionair premier Mark Rutte noemt die versoepelingen "ongelofelijk spannend". De besmettingsscijfers en de druk op de zorg zijn nog altijd hoog.
© ANP Foto
De aangekondigde versoepelingen
1. Op 28 april om 04.30 uur gaat er een streep door de avondklok
2. Na 28 april gaat het maximale aantal mensen dat als bezoek thuis welkom is van een naar twee personen.
3. De terrassen mogen weer open, maar onder voorwaarden. Het mag tussen 12.00 en 18.00 uur en met maximaal 50 klanten op het terras. Van tevoren moet er een gezondheidscheck gedaan worden en klanten moeten zich registreren en reserveren. Dat mag ook op de plaats zelf nog gedaan worden. Aan een tafel mogen twee personen zitten, uitgezonderd mensen uit hetzelfde huishouden. Met spatschermen mogen de tafels ook dichter op elkaar staan dan 1,5 meter.
4. Niet-essentiële winkels en warenmarkten mogen na 28 april weer open zonder afspraken van tevoren. Wel is een beperkt aantal mensen, op basis van de oppervlakte van het pand. Voor kleine winkels geldt twee mensen per verdieping en voor grote winkels een klant per 25 vierkante meter.
5. Studenten in het hoger onderwijs mogen vanaf 26 april weer naar colleges toe voor een dag per week. Verder werkt het kabinet aan het regelen van sneltesten.
6. Op uitvaarten zijn voortaan maximaal 100 mensen welkom, in plaats van de 50 mensen.
7. De theorielessen van alle rijopleidingen zijn weer toegestaan.
Demissionair premier Mark Rutte gaf toe dat het soms niet goed uit te leggen is waarom sommige stappen gezet worden. "Het blijft een balanceer-act. Men zal vragen: wat is er deze week veranderd in de cijfers? Ons antwoord: niet ongelooflijk veel, maar wel net genoeg." Volgens Rutte vlakt de instroom van het aantal mensen met corona en het aantal patiënten in de ziekenhuizen af. "De modellen van het RIVM laten zien dat een daling in de ziekenhuizen in zicht komt. Daarmee is het verantwoord om een eerste stap te zetten."

Wat drukt het meest op de maatschappij?

Welke versoepelingen gekozen worden, heeft ook te maken met de druk vanuit de gemeenschap. "We kijken naar welke maatregelen het zwaarst op de samenleving drukken. en dan nog zijn de keuzes soms lastig uit te leggen."
Het kabinet heeft nu de keuze gemaakt om weer meer mensen toe te staan op bezoek. "We weten dat dit voor veel mensen de meest lastige maatregel is om na te leven. Maar nog altijd vinden de meeste besmettingen thuis plaats."
Toch blijft hij ook met nadruk op de basisregels wijzen, zoals de 1,5 meter afstand. "We kunnen ons weinig tegenvallers permitteren. Het is in de zorg nog altijd alle hens aan dek. Het beeld van de heftigheid in de ziekenhuizen en de optimistische vooruitzichten zijn moeilijk met elkaar te rijmen. De spanning is voorlopig nog heel groot. Dat maakt ons besluit vandaag vreselijk spannend."

Basisregels: ook mensen die een prik hebben

De minister-president zegt daarom weer dat het stappenplan niet in beton gegoten is. "We houden een slag om de arm, dat herhaal ik vandaag. Zonder risico's gaat versoepelen niet, maar de risico's moeten wel verantwoord zijn. Dat zijn we ook verplicht aan de zorgmedewerkers."
Ook voor mensen die al een prik ontvangen hebben, blijft gelden dat ze zich aan de coronamaatregelen moeten blijven houden. "Testen en thuisblijven bij klachten, ook als je al gevaccineerd bent."

Handhaving gemeente

Verder vraagt de demissionair premier ook om medewerking. "We doen een beroep op gemeentes, brancheorganisaties en individuele ondernemers om deze spannende stap in goede banen te leiden." Dat betekent ook handhaving. Als het op een plein te druk wordt, verwacht Rutte van een burgemeester dat het plein tijdelijk gesloten wordt. "Het vraagt om gezond verstand van ons allemaal."
© ANP
Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid ging in op de voortgang van het vaccinatieproces. De EMA heeft toestemming gegeven om te starten met het vaccineren met het Janssen-vaccin. Daar wordt woensdag mee begonnen. Volgens De Jonge blijven we daarmee op schema en zou begin juli iedere volwassene die dat wil een prik gehad hebben.
Mensen van zestig jaar of ouder en mensen met een hoog medisch risico, zoals bijvoorbeeld het syndroom van Down of leukemie, zouden halverwege mei allemaal een eerste prik hebben gehad. Daarna wordt gestart met het vaccineren van mensen die normaal gesproken een griepprik krijgen. Daarnaast gaat het vaccineren van jong en oud door.

'Heerlijke zomer'

"Het kan een heerlijke zomer worden", zei De Jonge. "Maar we zijn er nog niet. Het versoepelen van de maatregelen mag geen versloffen worden in het naleven van de maatregelen. De stappen zijn heel voorzichtig en wij moeten dat ook zijn."
Volgens De Jonge zitten we daardoor nog wel even aan de maatregelen vast. "Maar prik voor prik komt het normale leven steeds dichterbij. Elke week is een steeds groter deel van de samenleving steeds beter beschermd tegen het virus. Laten we ons daar aan vasthouden", zei de minister.
Er zijn intussen 4,5 miljoen prikken gezet. Daarmee heeft een kwart van de volwassenen in Nederland in ieder geval een prik gehad.