Leeuwarden werkt toe naar versoepelingen: "Vrijblijvende klanten hard nodig"

Binnenstadsmanager Hayo Galema van Leeuwarden is blij dat de winkels waarschijnlijk straks weer open mogen, zonder dat er vier uur vooraf een afspraak moet worden gemaakt. "Het is vrijblijvender. Ik ben ervan overtuigd dat het meer omzet oplevert." Die versoepeling vanuit het kabinet is hard nodig, vindt hij. "Schuldeisers sturen op dit moment geen deurwaarders naar je toe. Maar dat betekent niet dat de schulden er niet zijn."
Kabinet wol wer ferromje
Waarschijnlijk maakt het kabinet dinsdagavond bekend dat terrassen en winkels straks weer open mogen, en dat de avondklok verdwijnt. Galema is daar blij mee. "De binnenstad moet het hebben van de combinatie van dingen. Even de stad in, even wat drinken, even naar de winkel."

Het moet een keer terugverdiend

"Wij kunnen niet in de huishoudboekjes van de ondernemers kijken. Maar ik weet dat er veel schulden hebben. Huurachterstanden, uitgestelde belastingen. Het moet een keer worden terugverdiend," geeft Galema aan. "Sommige winkels hoen het goed met het winkelen op afspraak, maar voor de meesten is het juist heel beperkt."
Binnenstadmanager Hayo Galema van Leeuwarden
De binnenstadsmanager denkt dat versoepeling van de coronamaatregelen voor winkels goed mogelijk is. "Winkels kunnen goed de afstand bewaren met een maximaal aantal klanten in de zaak. Dat hebben we eerder ook al gedaan. En in Leeuwarden hebben we gelukkig een ruime binnenstad. We overleggen nu met de gemeente over het voetgangersgebied en over gastheren. Dus dit is al mooi."
Binnenstadsmanager Hayo Galema van Leeuwarden © Omrop Fryslân, Willem de Vries
Dat er in de praktijk bij veel mensen een drempel ligt als de online een afspraak moeten maken, merken ze bijvoorbeeld bij stoffenwinkel Jan Sikkes. Bedrijfsleidster Astrid Bruinsma: "Jan Sikkes moet het hebben van de snuffelaars. Nu hadden mensen meer haast, ze namen lijstjes mee. Mensen willen juist even de tijd nemen om stoffen te voelen. Voor de klanten is het vaak een grote stap om te reserveren."
Astrid Bruinsma van stoffenwinkel Jan Sikkes
Als die afspraken zometeen niet meer nodig zijn, kan Jan Sikkes in Leeuwarden in principe weer volledig open. "Wij hebben 600 vierkante meter, dus er mogen wel 100 mensen binnen."
Bedrijfsleider Astrid Bruinsma van stoffenwinkel Jan Sikkes in Leeuwarden © Omrop Fryslân, Willem de Vries
Het lijkt erop dat de terrassen om 18:00 alweer moeten sluiten. Ton Eijer voorzitter van de horeca in Leeuwarden is niet blij met die tijdslimiet: "Zes uur is veel te kort, collega's zijn dan ook verbijsterd en kwaad."

Terrassen tot zes uur

De horecaondernemers hadden liever gehad dat ze de stoelen tot 20:00 buiten zouden mogen hebben. "Het is heel jammer op deze manier. Mensen twee aan twee aan een tafeltje terwijl ze wel met vier op een bankje mogen zitten, dat werkt niet." Aan de andere kant zijn ze wel blij dat er eindelijk weer wat mogelijk is. "Heel veel collega's gaan wel weer open."
Eijer denkt dat deze versoepelingen een eerste stap zijn, en hij hoopt dan ook snel op meer. "Stel dat het goed gaat, dan hopen we snel op versoepelingen. In lijn met de vaccinaties."

Naar het park

Zowel de horecaondernemers als ook de BOA's zijn bang dat de vroege sluitingstijd gevolgen zal gaan hebben. Zo zijn ze bang dat mensen zometeen nadat ze op het terras hebben gezeten, drank kopen in de supermarkt om daarna in het park de avond nog uit te zitten. "Mensen zitten nog midden in de gezelligheid."
Eijer hoopt dat de persconferentie toch nog een ruimere openingstijd zal gaan geven voor de terrassen.
Ton Eijer, voorzitter van de horeca in Leewarden
De persconferentie van demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge begint om 19:00 uur en is live te horen op Omrop Fryslân Radio, en is te zien op omropfryslan.nl en in de app van Omrop Fryslân.