Slachtoffers toeslagenaffaire: "Het gaat niet alleen om die zak geld"

"Met een zak geld alleen ben je niet geholpen", dat zegt Lia Noort uit Wolvega. Ze is een van de gedupeerden van de kindertoeslagenaffaire die het laatste jaar zoveel stof deed opwaaien. Na het vernietigende rapport Ongekend Onrecht is uiteindelijk het proces van compensatie en het bieden van nieuw perspectief op gang gekomen.
Anoeska de Vries (l) en Lia Noort © Omrop Fryslân, René Koster
Volgens Lia Noort is het geld uiteraard belangrijk, maar moet er ook steun komen zodat gedupeerden een nieuwe toekomst kunnen opbouwen. "Wij zien daarbij een belangrijke begeleidende taak voor gemeenten, bijvoorbeeld bij het goed leren omgaan met geld en het vinden van een baan. Anders is dat geld straks op en loop je het risico dat men daarna toch weer in problemen komt."

Ervaringsdeskundigen

Lia Noort werkt met Anoeska de Vries uit Garyp en andere gedupeerden samen in de Lotgenotengroep KOTA (KinderOpvangToeslagAffaire). Deze groep heeft onderling veel contact en ze geven elkaar ook advies. Dat zouden ze nu ook graag willen professionaliseren. "Veel gemeenten weten niet goed wat ze ermee aan moeten en we bieden ons graag aan om daarbij te helpen als ervaringsdeskundigen. Voor een brugfunctie tussen overheid en gedupeerden zouden we prima kunnen worden ingehuurd."
"Het is toch iets anders als een anonieme ambtenaar dat contact moet onderhouden, of iemand die het zelf heeft meegemaakt. Voor dergelijk werk bieden zich nu trouwens ook grote landelijke partijen aan, het wordt bijna een beetje een concurrentiestrijd", vertelt Anoeska de Vries. "Maar daar willen we eigenlijk niet in worden meegezogen."

Ook andere misstanden

Voor 1 mei moeten de gedupeerden de beloofde 30.000 euro krijgen en het ziet ernaar uit dat dat in de meeste gevallen ook lukt. Maar, zo laten Lia en Anoeska weten, "Het gaat niet alleen om die zak geld. Er zijn naast de kinderopvangtoeslag ook veel gedupeerden door misstanden bij de huur- en zorgtoeslag. Het verhaal is dus nog lang niet uit."
De reportage van Buro de Vries
Anoeska en Lia doen hun verhaal voor ons radioprogramma Buro de Vries, dat in deze affaire de vinger aan de pols houdt.
Meer informatie over de organisatie van beide vrouwen is te vinden op www.lotgenotenkota.nl