Fries Museum klaar voor opening met test, maar ziet dit niet als oplossing

Het Fries Museum is blij dat ze maandag voor drie dagen weer even de deuren mogen openen, maar ziet testen voor toegang niet als de oplossing voor musea. "Wij zijn een doorstroomlocatie zoals een bouwmarkt, we kunnen veilig open", aldus Kris Callens, directeur van het Leeuwarder museum. Deze maand zijn op verschillende plaatsen testevenementen waar mensen alleen heen mogen als ze een negatieve test laten zien. Het Fries Museum mag in totaal 250 mensen ontvangen.
Fries Museum einlik los mei nije tentoanstelling Haute Bordure
Callens begrijpt dat op plekken waar geen 1,5 meter afstand kan worden gehouden, het testen een tussenoplossing kan zijn, maar zegt dat dit probleem bij musea niet speelt. "Wij zijn een doorstroomlocatie waar voldoende ruimte is om afstand te houden en met een mondkapje op is het veilig. In België zijn de musea al vijf maanden open en is er geen enkele besmetting naar een museum te herleiden."
Kris Callens, direkteur Fries Museum
Het publiek kan maandag eindelijk de nieuwste tentoonstelling 'Haute Bordure' bekijken die al sinds half februari klaar staat voor publiek. "Als je met z'n allen heel lang aan iets werkt, dan wil je als het af is graag aan het publiek laten zien, het is heel erg dat dat niet kan", vertelt Eveline Holsappel, conservator van de tentoonstelling.
Pronkstuk is een jurk van koningin Máxima, maar er zijn ook jurken van voormalige koninginnen te zien. De tentoonstelling die over borduren gaat is heel gevarieerd. Zo is er ook een jasje van rapper Ronnie Flex te zien en een met goud borduurde schoen uit 1620.
Eveline Holsappel, conservator Haute Bordure
De tentoonstelling staat tot halverwege de zomer. Hij kan niet worden verlengd, want hierna komt er een grote tentoonstelling van de National Portrait Gallery uit Londen, die de hele wereld afreist. Bij het museum hopen ze dan ook dat ze snel weer helemaal open mogen.