Syrou volgt online studievoorlichting: "Sfeer studentenleven kun je nu niet proeven"

Het duurt nog maar een paar weken en dan zit de middelbare schooltijd van de 18-jarige Syrou van der Velde uit Nieuwehorne er op. In mei beginnen de examens van de VWO-leerlinge en daarna begint het grote avontuur van het studentenleven. Toch weet Syrou nog niet precies welke studie het moet worden. Daarom volgt ze online verschillende studiepresentaties. Deze keer is dat die van de studie 'Minorities & Multiligualism' van de Rijksuniversiteit in Groningen (RUG).
Syrou van der Velde © Syrou van der Velde
Deze hele week kun je online presentaties volgen van studies aan de RUG in de Online Bachelorweek. Ook andere mbo-, hbo- en universitaire onderwijsinstellingen organiseren online alternatieven om toekomstige studenten te informeren. Op 1 mei moeten leerlingen zich (formeel) hebben ingeschreven voor een opleiding.

"Studie met focus op mijn moedertaal"

Syrou van der Velde uit Nieuwehorne zit in de zesde klas van het OSG Sevenwolden in Heerenveen. De laatste jaren heeft ze zich al georiënteerd op studies, maar nu moet ze binnenkort toch een knoop doorhakken. In Amsterdam en Utrecht heeft ze zich opgegeven voor een voorlichting 'Interdisciplinaire sociale wetenschap'. Donderdag volgde ze ook de presentatie van de opleiding 'Minorities & Multilingualism' aan de RUG.
Bij deze studie kun je je breed oriënteren op talen, culturen, geschiedenis en politiek van etnolinguïstieke minderheden in de wereld. Ook leer je er hoe er onderzoek wordt gedaan naar thema's over minderheden en meertaligheid. Verder kan men zich specialiseren in de richting Fries. Syrou vindt dat heel interessant. "Thuis praat ik Fries met mijn vader, moeder en broer. Mijn opa werkte vroeger altijd bij de Leeuwarder Courant en was erg met het Fries bezig. Ik heb de liefde voor die taal dus wel van huis uit meegekregen."
Verslaggever Onno Falkena spreekt Syrou en haar ouders (deel 1)

Internationale studie

Op de basisschool had Syrou Friese les, maar op de middelbare school heeft ze dat nooit gehad. Toch zou Syrou het wel heel leuk vinden om iets meer over haar moedertaal te weten te komen. "Als ik deze studie zou volgen, dan zou ik ook wel iets meer over de Friese taal willen leren. Het is ook wel heel interessant dat een groot deel van de studie in het Engels is. Dat spreekt mij ook wel aan, dat het aan de ene kant een kleinschalige studie is met oog voor het Fries, maar aan de andere kant ook met een internationale invalshoek, met studiegenoten uit Nederland en het buitenland, en de ruimte om te studeren in het buitenland."
© Omrop Fryslân, Onno Falkena

Sfeer proeven van het studentenleven

Dit jaar loopt het allemaal anders. Geen fysieke voorlichtingsdagen op de universiteit, niet even door de gebouwen dwalen, of de sfeer proeven, samen met de andere aspirant-studenten. "Dat vind ik wel echt heel jammer. Want je wilt toch ook wel weten wie de andere mogelijke studenten zijn, hoe de sfeer is en natuurlijk hoe de sfeer in de studentenstad aanvoelt." Want corona of niet: dat studentenleven trekt natuurlijk. "Ik ken Groningen wel een beetje, maar misschien ga ik ook wel naar Amsterdam of Utrecht. Als ik zou kiezen voor het Westen, weet ik niet hoe het studentenleven daar eigenlijk voelt, want dat moet je toch echt zelf in het echt ervaren. Dat vind ik wel heel jammer, maar het is niet anders."

"Syrou mag zelf kiezen"

Haar vader Henk van der Velde maakt er geen geheim van. Wat hem betreft kiest Syrou voor Groningen. "Ik denk dat dit een goede studie voor haar kan zijn. Het is kleinschalig, dicht bij huis en de link met de Friese taal vinden wij ook wel heel leuk. Maar uiteindelijk maakt Syrou zelf de keuze." Haar moeder Nynke de Jong vult aan dat Syrou het helemaal zelf mag weten. "Of het nu Groningen wordt of Amsterdam, dan verhuist ze naar een grote stad. Wij als ouders moeten haar ook gewoon loslaten, dat lijkt me heel gezond."
Syrou zelf is er nog niet helemaal uit wat het wordt. "Ik zal de studies de komende dagen nog een keer goed naast elkaar leggen en dan besluiten wat het wordt. Dus het wordt nog even spannend."
Verslaggever Onno Falkena spreekt met Syrou en haar ouders (deel 2)
Minsken dy't de Online Bachelorwike fan de Ryksuniversiteit Grins mist hawwe, kinne har opjaan foar it online evenemint 'Een Dag Student'.