PODCAST Smokkelbern #2: "Hoor de vrouwen zingen"

Waarom hebben de vrouwen in het verzet zo weinig aandacht gekregen in de geschiedschrijving? Die vraag stelt geschiedenisstudente Anna Boogaard in aflevering 2 van de podcast Smokkelbern, met verhalen van Joodse onderduikkinderen in Fryslân.
Beluister de podcast:
Het waren vrouwelijke studenten die Joodse kinderen vanuit Amsterdam en Utrecht naar het platteland van Fryslân en Limburg smokkelden. Ze liepen daarbij grote risico's. Ook de vrouwen die een Joods kind opnamen in hun gezin, deden dat met gevaar voor eigen leven. Toch werd dat 'humanitaire' verzet tot lang na de oorlog niet gezien als 'verzetswerk'.
Anna Boogaard © Omrop Fryslân, Karen Bies
Studente geschiedenis Anna Boogaard heeft onderzoek naar de studentes in het verzet gedaan voor haar scriptie. Ze werkt bij Filmtheater Kriterion in Amsterdam, de plek waar deze podcast is opgenomen. Dit gebouw speelt ook een belangrijke rol in het verhaal. Kriterion is vlak na de oorlog opgericht als studentenbioscoop door Piet Meerburg, de leider van het studentenverzet.
In deze aflevering is een fragment te horen uit een interview met componist Marius Flothuis. De liedjes in 'Hoor de vrouwen zingen' zijn in 1994 gezongen bij de presentatie van het boek 'Vrouwen van Vught' (Hans Olink, 1994) door Gisela Wieberdink-Söhnlein en Hetty Voûte.
Filmtheater Kriterion, Amsterdam © Omrop Fryslân
Smokkelbern, de podcast is te beluisteren op de website van Omrop Fryslân, in de podcastapps en op Spotify. Meer informatie op omropfryslan.nl/smokkelbern.
© Omrop Fryslân
De podcast Smokkelbern wordt gemaakt door Gerard van der Veer en Karen Bies. Er is ook een Fryslân DOK-serie Smokkelbern van vijf televisiedocumentaires, gemaakt door Gerard van der Veer en Annet Huisman, te zien op NPO2 en Omrop Fryslân.
'Smokkelbern' is onderdeel van het project 'De terugkeer van de Joodse kinderen', een samenwerking van Stichting de Verhalen, Tresoar, Omrop Fryslân, Friesch Dagblad en Leeuwarder Courant.